Skip to main content

Reagovanje na izjave predstavnika određenih političkih partija i prijedorskih ogranaka udruženja proisteklih iz prethodnog rata na socijalni bunt u FBIH i okupljanja građana i građanki u Prijedoru


Imamo potrebu reagovati na sadržaj saopštenja za javnost kao i na izjave upućene proteklih dana od strane predstavnika prijedorskih ogranaka određenih političkih partija i srpskih udruženja proisteklih iz prethodnog rata, a koje se odnose na nedavne socijalne proteste u FBiH kao i na okupljanja građana i građanki u Prijedoru.

U navedenim izjavama i saopštenjima se tvrdi da okupljanja građana i građanki Prijedora proteklih dana imaju za cilj destabilizaciju Republike Srpske i prekompoziciju državnog uređenja Bosne i Hercegovine. Takođe, dovode se u direktnu vezu sa socijalnim buntom u FBiH i opet namjerom da se uruši za sada stabilna Republika Srpska. Ove izjave proteklih dana dolaze od strane Udruženja ratnih zarobljenika i logoraša regije Prijedor, Gradskog odbora Narodnog demokratskog pokreta, Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora, Gradskog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata i drugih.

Stavljanje u prvi plan fabrikovanih i potpuno neopravdanih ocjena o političkoj pozadini kako socijalnih protesta u FBiH tako i okupljanja građana i građanki u Prijedoru i njihovoj vezi u tom smislu, smatramo zlonamjernim i malicioznim iz nekoliko razloga.

Prije svega, moramo upozoriti na nekonstruktivnost ulaženja u ocjenjivanje i tumačenje nečijih motiva, bez bilo kakvog uporišta za to. Kao primjer toga mi bismo mogli reći da iza njihove potrebe da očuvaju stabilnost Republike Srpske stoje sebični motivi da sačuvaju svoju imovinu  i ugodne pozicije. Mogli bismo, ali ćemo se ipak samo zadržati na iznošenju  činjenice da oni ili njihovi članovi porodice zaista posjeduju stanove, luksuzne vikedice i poslovne prostore kako u Prijedoru tako i u susjednim državama. Pritom, mi koji smo i direktno prozvani u nekim od ovih saopštenja i izjava izražavamo spremnost da o našim aktivnostima, vrijednostima, ciljevima ali i motivima kao i do sada javno razgovaramo sa bilo kim, a vjerujemo da su i drugi učesnici okupljanja u Prijedoru spremni na isto. Nameća se pitanje otkud  dolaze ovakve ocjene navedenih predstavnika kada su redom svi nezavisni intelektualci, društveni teoretičari i analitičari, kako oni koji dolaze iz inostranstva i regiona, tako i oni iz BiH potpuno složni u ocjeni da se radi o isključivo socijalnom buntu, bez bilo kakve političke pozadine, posebno one upućene ka Republici Srpskoj. Dovoljno je pogledati i poslušati izjave samih demonstranata iz kojih se vrlo lako može donijeti zaključak o prirodi navedenih protesta. Osim sa nedobronamjernošću,  jedino sa potpunom neupućenošću predstavnika određenih političkih partija i srpskih udruženja proisteklih iz prethodnog rata možemo tumačiti nepoznavanje procedura izmjene državne strukture Bosne i Hercegovine, pa tako i statusa Republike Srpske.  Jedino uporište u ovakvim izjavama mi možemo pronaći u mantrama predstavnika vlasti, koje bjesomučno ponavljaju na režimskim medijima proteklih dana.

I ovaj put smo svjedoci  pokušaja skretanja sa realnih socijalnih i ekonomskih problema  građana na nacionalni kolosjek, kako bi se izbjeglo preuzimanje bilo kakve odgovornosti nesposobnih vladajućih struktura i njihove kamarile.

Razumljiva nam je, u skladu sa narodnom izrekom „sit gladnog ne razumije“ situacija u kojoj subjekti koji se finansiraju iz budžeta grada i entiteta se ne mogu staviti u cipele obespravljenih, siromašnih i poniženih građana i građanki Prijedora ali i ostatka Republike Srpske i Federacije BiH.

Stoga pozivamo dušebrižne članove i članice navedenih udruženja i političkih partija da se upoznaju sa stvarnom ekonomskom i socijalnom situacijom u Prijedoru, Republici Srpskoj i Federaciji BiH. Sigurni smo da će uspjeti odvojiti mali dio svog dragocjenog vremena izmedju kvartalnog polaganja cvijeća na spomen obilježja, neproduktivnog sastančenja i davanja izjava za medije.

Izjavama nekakvih prijedorskih kvaziintelektualaca nećemo davati posebnu pažnju ovdje, jer ne možemo da ih ne doživljavamo potpuno nerelevantnim, a još manje smislenim.

Jedino se možemo složiti sa potrebom da svi protesti i izražavanje nazadovoljstva treba da budu nenasilni i bez rušenja državne i gradske imovine.

Na kraju, aktivisti i aktivistkinje Centra za mlade „KVART“ poručuju: „Borićemo se za slobodu na javno izražavanje mišljenja i okupljanja građana i  građanki u našem gradu svim sredstvima u skladu sa zakonom, ma šta ko o tome mislio. I teško da bilo ko može da nas spriječi u tome, a ponajmanje besprizorni likovi bez sopstvenog stava.“


Comments

Popular posts from this blog

PRIJAVI SE NA REGIONALNI "KAMP KOZARAC 2023"

  Centar za mlade "KVART"  vas poziva na četrnaesti regionalni Kamp Kozarac  Zadovoljstvo nam je pozvati vas na četrnaesti "Kamp Kozarac" koji okuplja mlade osobe iz Bosne i Hercegovine i regiona.   Na kamp mogu da se prijave osobe od 16 do 30 godina starosti. Namjera kampa je pokretanje dijaloga o temama ratne prošlosti BiH i regiona među mladim osobama, ali i propitivanje načina na koji se pojedinačno, a i kolektivno sjećamo pomenutih dešavanja i na koji način obilježavamo mjesta stradanja.  Osim toga upoznavanje, druženje i povezivanje mladih je bitan aspekt ovog događaja.  Šestodnevni program kroz pomenute teme realizovaćemo posjetama mjesta stradanja, ali i kroz interaktivne razgovore sa aktivistima/kinjama iz naše zemlje i regiona. LOKACIJA: Kozarac, Prijedor, BiH Trajanje kampa: 03.07.-08.07.2023. Link za prijavu:  LINK ZA PRIJAVU Prijave traju do 27.06.2023. Prijavljenim učesnicima/ama koji budu primljeni na ovogodišnji kamp će biti poslani dnevni red i sve

Pogled na prošlost i njeno suočavanje iz ugla jednog srednjoškolca

  Šta je to prošlost? Za nekoga su to lijepe uspomene iz djetinjstva i mladosti, a nekome - prošlost predstavlja bol, strah i oslikava zaobilaznu temu. Može li se reći da je prošlost u stvari nešto što je prošlo? Šta ako nije prošlo? U takvim situacijama se bude različita pitanja. Nekada davno, prema onome što učimo iz historije, Balkan je bio mjesto gdje su se odvijali jako važni događaji. Ono što je nama najzanimljivije jeste Drugi svjetski rat. Drugi svjetski rat donio je nesreću i negativne posljedice u svim krajevima. Kod nas je situacija bila specifična. Ljudi različitih nacionalnih ili vjerskih pripadnosti morali su birati svoju (ponekada i tuđu) stranu. Na jednoj strani, u Drugom svjetskom ratu bili su Sile osovine (Nacistička Njemačka, Fašistička Italija, Militaristički Japan, njihovi protektorati i marionetske države). Na drugoj, prema mnogima onoj boljoj strani bili su – Saveznici (Velika Britanija, Francuska, kasnije Sjedinjenje Američke države i Sovjetski savez, dr

Poziv za učešće na Antifašističkom kampu 2023.

Centar za mlade Kvart organizuje Antifašistički kamp na Kozari i tim povodom poziva sve zainteresovane antifašistički orijentisane mlade osobe da se prijave. Kamp će se održati od 1. - 6. avgusta u Kozarcu (Prijedor), a pravo učešća imaju sve osobe iz Bosne i Hercegovine dobne starosti od 18 do 30 godina. Učesnice i učesnici će kroz šestodnevni program kampa proći mnogobrojne radionice, predavanja, obilaske spomenika, učestvovati u diskusijama, bolje će se upoznati sa političkom snagom antifašizma danas i ulogom mladih u revoluciji. Link za prijavu:   LINK ZA PRIJAVU Prijave su otvorene do 28.07.2023. Za sva pitanja i informacije pišite na  czmkvart@gmail.com   Odabrani učesnici i učesnice će biti obaviješteni najkasnije 24 časa nakon isteka roka za prijave. Troškove puta, smještaja i hrane snosi Centar za mlade Kvart. Očekujemo vaše prijave!