Saopštenje za javnost povodom napada na učesnike_ice queer festivala Merlinka u Sarajevu


Centar za mlade „KVART“ Prijedor najoštrije osuđuje napad na učesnike_ice queer festivala Merlinka u Sarajevu koji se dogodio juče, u subotu 1. februar 2014.  godine, u toku diskusije u Art kinu Kriterion u toku kojeg je povrijeđeno nekoliko osoba.

Izražavamo ozbiljnu zabrinutost zbog izrazito nasilnog i netolerantnog stava i ponašanja jednog dijela našeg društva prema pripadnicima_icama seksualnih manjina, kao i zbog činjenice da policija nije ispunila svoju obavezu da zaštiti i obezbijedi ovaj skup uprkos unaprijed najavljenim prijetnjama.

Borba protiv LGBTIQA-fobija je i naša borba, i ne trebamo dopustiti da ovaj čin „hajvanizma“ još jednom prođe nekažnjeno zbog nespremnosti, neodgovornosti i nesposobnosti naših institucija da se uhvate u borbu sa ovim problemima.


Stoga, pozivamo na odgovornost sve institucije koje svojim radnim politikama garantuju sigurnost svim svojim građanima i građankama bez obzira na njihovi nacionalni, vjerski, seksualni ili bilo koji drugi identitet, da se uhvate i kazne odgovorni za ovaj napad.

Comments

Popular Posts