Projekcija filma "Zemlja tvrda a nebo visoko" i debata nakon projekcije
Juče, u petak, 27. 02. 2015. godine u kinu Kozara u Prijedoru je održana projekcija filma „Zemlja tvrda a nebo visoko“ autora Ericha Rathfledera, Amele Maldošević i Philipe Deprez-a. Film pokušava rasvijetliti događaje iz proteklog rata u Prijedoru kroz prizmu svjedočanstava žrtava ali i drugih relevantnih pojedinaca, te na jednostavan način demistifikovati ove događaje.


Nakon projekcije je organizovana debata na kojoj su gosti bili Srđan Puhalo, Elmina Kulašić dok je dskusiju moderirao Sudbin Musić.
U organizaciju ovog događaja, osim Centra za mlade „KVART“ iz Prijedora je bila uključena i Heinrich Boll Fondacija iz Sarajeva bez čije organizacione i finansijske podrške ne bi bila moguća realizacija ovog događaja.

Smatramo izuzetno značajnim prikazivanje ovog filma baš u Prijedoru, obzirom da ne samo da tematizuje događaja iz ovog grada već svojom koncepcijom otvara prostor za pokretanje dijaloga vezanog za pitanja iz prošlosti kako bi ih mogli na adekvatan način preraditi, kreirati nove narative i pružiti potrebnu satisfakciju žrtvama.
Tokom diskusije koja je usljedila, osim kritike lokalnih vlasti i međunarodne zajednice prema događajima iz prošlosti, iskazana je potreba za jednostavnim konstatovanjem događaja. Na tom tragu je primjećeno i  ignorisanje godišnjice zločina u Štrpcima od strane lokalnih medija. Postavilo se pitanje da li je moguće bar prenijeti i sjetiti se onoga što se neupitno dogodilo bez ulaženja u tumačenja i definisanje karaktera događaja.  Umjesto odgovora, izražen je strah da nismo dostigli ni taj nivo društvene zrelosti. Osim toga, iznjete su i paralele između „oficijelne istorije“ i „istorije kućnog ognjišta“ kao uzrok neusklađenog pogleda na prošlost te je konstatovana i nemogućnost da se okrenemo ka budućnosti bez sagledavanja prošlosti.


Ova aktivnost predstavlja samo jedan korak u naporima Centra za mlade „KVART“ da u svojoj lokalnoj zajednici otvori teme iz recentne prošlosti za koje smatramo da su od presudnog značaja u smislu prevencije ponavljanja zločina ali i kreiranja novih društvenih narativa spram ovih pitanja.

Na kraju se imamo potrebu zahvaliti Šefu diplomatskog biroa Belgije u Sarajevu, visokoj delegaciji Ambasade Njemačke u Sarajevu, kao i predstavniku Savjeta sa demokratske politike koji su svojim prisustvom podržali ovaj događaj.


Fotogaleriju sa događaja možete pogledati OVDJE: Comments

Popular Posts