Saopštenje Mreže za izgradnju mira povodom događaja u Zvorniku


Mreža za izgradnju mira osuđuje napad na policijsku stanicu u Zvorniku gdje je poginuo jedan policajac, a dva su ranjena.
Želimo da iskažemo duboko saučešće porodici poginulog policijskog službenika Dragana Đurića i želimo brz oporavak njegovih kolega Steve Milovanovića i Željka Gajića.
Ne smijemo dozvoliti širenje nacionalne i vjerske mržnje i netolerancije, ma koliko tragičan bio ovaj događaj. Mreža za izgradnju mira poziva vlasti na svim nivoima, medije i građanke i građane da ne dozvole širenje novog vala nacionalizma i narušavanje mira u BiH.
Vlasti moraju preuzeti odgovornost i ne dozvoliti da djelo jednog pojedinca dovede do eskalacije nasilja, a posebna odgovornost leži na obrazovnim i vjerskim institucijama koje, pokazuje se, moraju uložiti više napora u edukaciju mladih ljudi koja će voditi većoj toleranciji i preventivno djelovati na ovakve nemile događaje.
Tragični događaj u Zvorniku je podsjetnik koliko je važno nastaviti rad na izgradnji mira, razumijevanja, povjerenja i poštivanja među građanima i građankama na cijelom području Bosne i Hercegovine.

Piše: Mreža Mira

Comments

Popular Posts