Obilježavanje 8. septembra, Međunarodnog dana pismenostiPovodom 8. septembra, Međunaronog dana pisemnosti. Centar za mlade ''Kvart'' u saradnji sa Savjetom Evrope simbolično je dao svoje učešće u prikazivanju problematičnosti i evidentnog kršenja pravopisnih normi u svakodnevnoj komunikaciji i pisanju. Plakati sa porukom: Gore od ''neznam'' je ''sumljam'', poljepljene su na oglasnim tablama u našem gradu u svrhu sugerisanja najčešćih grešaka tokom pisane komunikacije.

Međunarodni dan pismenosti, 17. novembra 1965. proglasio je UNESCO.

Ovaj praznik prvi put je obiljžen 1966. godine, s ciljem da se istakne važnost pismenosti za pojedince zajednice i društva. Svake godine ovaj datum treba da podsjeti na status pismenosti I obrazovanje odraslih osoba na globalnom nivou.

U BiH, prema istraživanjima iz protekle godine u gradskim sredinama živi 7, 75 posto muškaraca I 22, 21 posto žena starosti od 25 do 35 godina bez osnovnoškolskog obrazovanja.

Svakako je bitno da se na ovu problematiku ukazuje sve češće iI da se ove ne tako svijetle cifre iz godine u godinu sve više smanjuju, te da se nepismenost stanovništva broji u što manjim procentima.

Više fotografija sa ove akcije možete pogledati OVDJE.

Comments

Popular Posts