Ženski dan pobjede nad fašizmom

Povodom Međunarodnog dana pobjede nad fašizmom, Centar za mlade “KVART” objavljuje izložbu fotografija koja tematizuje žensko stradanje ali i žensko herojstvo tokom Drugog svjetskog rata na području Potkozarja i Krajine.

Iako fotografije govore puno više od riječi, iz mnogih tekstova kao što su posljednje pismo Mire Cikote ili izvodi koji govore o herojstvu Lepe Radić, koja je prije nego što joj je stavljena omča oko vrata uzviknula: “Narode, ne bojte se, partizani će pobijediti! Živjela Komunistička partija, živio drug Tito, živio Sovjetski Savez, živjela Crvena armija! Bori se narode za svoju slobodu i ne daj se zlikovcima u ruke! Mene neka ubiju imaće ko da me osveti” se jasno iščitava neviđeno žensko herojstvo. O snazi ženske borbe govore i izjave zarobljenih njemačkih oficira koji su priznavali da im se “ledila krv u žilama” kada bi u bliskim borbama čuli ženke glasove i njihove pozive “na juriš”. Ove glasove primali su kao da dolaze sa one ovozemaljske zbilje, kao prijetnju i opasnost od koje nema spasa i zaklona.

Osim borkinja, svoj nemjerljiv doprinos antifašističkoj borbi su davale hiljade i hiljade žena na najrazličitije načine i podnosile strahovitu patnju i stradanje. Iako se ova društvena snaga prečesto posmatra kroz mušku perspektivu i ove žene odjednom postaju samo svoje rodne uloge (majke, supruge, kćerke, sestre) jasno je da se radi o jednoj od okosnica čitave antifašističke borbe, a posebno na području Potkozarja i Krajine. 

Ova izložba istovremo predstavlja odavanje počasti heroinama i borkinjama ali i nemjerljivoj ženskoj patnji tokom Drugog svjetskog rata na području Potkozarja i Krajine.

U prostorijama Centra za mlade “KVART” je postavljena istovjetna izložba dan ranije.


   


Comments

Popular Posts