Saopštenje za medije povodom Međunarodnog dana ljudskih pravaDanas, 10.12.2015. godine su Centar za mlade „KVART“ i Udruženje Prijedorčanki Izvor organizovali protestnu šetnju glavnom pješačkom zonom i javni skup na glavnom gradskom trgu u Prijedoru povodom Međunarodnog dana ljudskih prava. Aktivno učešće i podršku ovom skupu je pružilo udruženje građana Oštra Nula iz Banja Luke. Cilj skupa je bio ukazati na svakodnevno kršenje ljudskih prava ali i poteknuti građane i građanke da se bore za pravdu i poštovanje ljudskih prava.

Iako je skup ukazao na kršenje svih ljudskih prava danas u našem društvu, akcenat je bio na podršci inicijativi roditelja za podizanje memorijala ubijenoj djeci 1992. godine u Prijedoru.

Tokom skupa prisutnim građanima i građankama se obratio i Fikret Bačić ispred Inicijative roditelja ubijene djece. „Ovdje govorim prvenstveno kao Prijedorčanin, koji je uvijek ovaj grad smatrao svojim. Svoju opštinu u kojoj sam mislio ostariti, i gledati svoju djecu kako odrastaju i doživljavaju ovaj grad svojim. Nažalost, ovdje stojim kao roditelj ubijene mi djece, ovdje govorim kao otac, i kao jedan od pokretača Inicijative za podizanje memorijala ubijenoj djeci Prijedora. Ne mogu vam opisati bol koji osjećam, jer opština moga grada me ne vidi kao oca, kao Prijedorčanina. I opet,, po ko zna koji put se obraćam prijedorskim vlastima, i svojim sugrađanima u ime naše djece. “, poručio je Fikret.

“Danas se u našem društvu svakodnevno i na razne načine krše ljudska prava građana i građanki koja ostaju bez odgovora i sankcija. Iako postoje zakonske odredbe, međunarodne konvencije i mehanizmi za zaštitu ljudskih prava, bez aktivnog praktikovanja, zahtjevanja i borbe za ljudska prava građana i građanki nećemo uspjeti postići puno poštovanje ljudskih prava i život dostojan čovjeka.”, poručili su organizatori.

Već tradicionalna poruka koja je dominirala i ovim skupom je: “Gdje se krše ljudska prava, građanska neposlušnost postaje dužnost”.

 

Comments

Popular Posts