Skip to main content

O nama


1      O KVART-u

Centar za mlade „KVART“ je mirovno, ljudskopravaško, nestranačko, nevladino i neprofitno udruženje građana zasnovano na beskompromisnom poštovanju univerzalnih ljudskih vrijednosti kao sto su mir, nenasilje, demokratija, sloboda, jednakost, poštovanje ljudskih prava, antifašizam i pravda.

Djelovanje Centra za mlade “KVART” je usmjereno na mlade kao najvitalnijeg dijela društva i najadekvatnijeg za postizanje pozitivne društvene promjene.
Centar za mlade Kvart iz Prijedora zvanično je osnovan 2006.  kao omladinski program organizacije „Zdravo da ste“. Riječ je o, kako sami članovi Kvarta navode, mirovnom, ljudskopravaškom, nestranačkom, nevladinom i neprofitnom udruženju građana zasnovanom na beskompromisnom poštovanju univerzalnih ljudskih vrijednosti kao što su mir, nenasilje, demokratija, sloboda, jednakost, poštovanje ljudskih prava i pravda. Iako članovi Kvarta kroz svoje aktivnosti propituju veliki spektar društvenih pojava, njihovo djelovanje je primarno usmjereno na mlade ljude i njihove potrebe i probleme.
Centar za mlade „KVART“ je mirovno, ljudskopravaško, nestranačko, nevladino i neprofitno udruženje građana zasnovano na beskompromisnom poštovanju univerzalnih ljudskih vrijednosti kao sto su mir, nenasilje, demokratija, sloboda, jednakost, poštovanje ljudskih prava, antifašizam i pravda. Djelovanje Centra za  mlade “KVART” je usmjereno na mlade kao najvitalnijeg dijela društva i najadekvatnijeg za postizanje pozitivne društvene promjene.
Udruženje je osnovano u Prijedoru, i njeno sjedište je u Prijedoru. Adresa udruženja ja Zanatska 13, 79 000 Prijedor, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina.
Udruženje je osnovala grupa mladih volontera iz udruženja “Zdravo da ste”: Bojana Lukić, Nikolina Lukić, Medina Kahrica, Senija Kurtović, Goran Zorić, Bojan Batić i Žarko Trivunić.
Područje djelovanja Centra za mlade “KVART” je područje Grada Prijedora, sekundarno područje djelovanja je Republike Srpska i Bosna i Hercegovina.
CZM “KVART” je nevladino, neprofitabilno i nestranačko udruženje građana i građanki, prvenstveno mladih osoba.

 

2      Društveni kontekst

Centar za mlade „KVART“ je nastao u Prijedoru kao posljedica nedostatka društvenih aktera koji bi jasno adresirali pojave nepravde u društvu kako bi im pružili otpor. Nekolicina pojedinaca i pojedinki se okuplja oko ideje da se uspostavi organizacija koja će glasno reagovati na slučajeve kršenja ljudskih prava, društvene nepravde i nejednakosti, diskriminacije i drugih štetnih društvenih pojava. Kvart promoviše ideje iz spektra lijevih političkih usmjerenja a koje su povezane sa društvenom pravdom i jednakošću, solidarnošću i empatijom.
Prijedor je lokalna zajednica koja u mnogome dijeli sudbinu drugih BiH gradova: veoma visoka stopa nezaposlenosti, učestalo kršenje ljudskih prava, osjećaj bespomoćnosti, pasivnosti i odlazak mladih, duboko ukorijenjeni patrijarhalni obrasci i kruto doživljene rodne uloge, nezadovoljavajuća kulturna ponuda za mlade, visok nivo etničke distance i svakodnevno prisustvo nacionalističkih tendencija su samo neke od stvari koje mladih iz Prijedora dijele sa svojim vršnjacima iz drugih gradova. Specifičnosti naše lokalne zajednice se odnose na opterećenost događajima iz prošlosti, ratnim zločinima iz proteklog rata ali i događajima naslijeđenim iz Drugog svjetskog rata. I danas je negiranje ratnih zločina iz proteklog rata jednako intenzivno kao i nakon završetka rata.
Promocijom pozitivnih društvenih vrijednosti kao što su mir, nenasilje, antifašizam... ali i otporom već navedenim štetnim društvenim pojavama i tendencijama želimo ostvariti društvenu promjenu koja će imati za rezultat aktivno građanstvo koje će prepoznati i reagovati na sve oblike diskriminacije i kršenja ljudski prava i znati se zauzeti za sebe u ostvarivanju istih. U konačnici, rezultat našeg djelovanja jeste uklanjanja svih oblika nejednakosti i nepravde u društvu.
Kvart je fokusiran na pružanje podrške svim obespravljenim i potlačenim građanima i građankama te im se pridružuje u pravednoj borbi za bolje društvo.

3      Vizija i misija

Vizija: Društvo jednakih i slobodnih
Misija: Borba protiv svih oblika društvene nepravde i nejednakosti

4      Vrijednosti i principi

„Kvart je reakcija na nepravdu, kršenje ljudskih prava, aktivizam.”
“Kvart je jedina organizacija u zajednici koja može da reaguje na sve”
„Kvart je Centar za mlade. Kvart je utočište, Kvart je otvoren, Kvart je slobodarski.”
“Kvart je projekcija naših vrijednosti”

Vrijednosti i principi za koje se KVART zalaže u zajednici
·         Aktivizam
·         Poštivanje ljudskih prava
·         Pravda
·         Sloboda
·         Jednakost
·         Antifašizam (kao ideal, politika, vrijednost)
·         Sekularnost
·         Antiteizam
·         Pluralizam u misli i djelu, alternativa
·         Slobodoumlje
·         Kritičnost/propitivanje
·         Solidarnost
·         Iskrenost
·         Humanost/čovječnost
·         Borba za društvenu pravdu kao društveni proces
·         InkluzivnostUpravni odbor čine:
Dragana Dardić
Svjetlana Nedimović
Edin Ramulić
Nidžara Ahmetašević
Slobodanka Dekić

Izvršni direktor:
Branko Ćulibrk 


Comments

Popular posts from this blog

POZIV ZA UČEŠĆE NA REGIONALNOM KAMPU "Kozarac 2019"

Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH (YIHR BiH) i Centar za mlade  ”Kvart” iz Prijedora vas pozivaju na deseti regionalni kamp  ”KOZARAC 2019″.
Zadovoljstvo nam je pozvati vas na deseti  regionali kamp ”Kozarac 2019” koji okuplja mlade osobe iz regiona i cijele BiH. Na kamp se mogu prijaviti osobe starosti od 16 do 26 godina. Namjera kampa je pokretanje dijaloga o temama ratne prošlosti BiH i regiona među mladim osobama ali i propitivanje načina na koji se pojedinačno a i kolektivno sjećamo pomenutih dešavanja i na koji način obilježavamo mjesta stradanja. Osim toga upoznavanje, druženje i povezivanje mladih je bitan aspekt ovog događaja. Šestodnevni program kroz pomenute teme realizovati ćemo posjetama mjesta stradanja ali i kroz interaktive razgovore sa aktivistima/kinjama iz naše zemlje i regiona.

Lokacija : Kozarac, Prijedor, BiH.
Period: Od 28. juna do 03. jula  2019. godine.

Prijave za učešće slati do 15. juna 2019. godine na mail: kampkozarac2019@gmail.com!
Prijavljenim učesnic…

Poziv za učešće na "Maloj školi kritičkog propitivanja prošlosti"

Da li vjerujete svemu što učite u školi?  Zanima li vas i druga strana prošlosti? Koliko vas je
obrazovanje podsticalo na kritičko mišljenje i kako politika utiče na to što učite?

Ukoliko želite da propitate ova pitanja, prijavite se za učešće na četvrtu po redu "Maloj školi kritičkog propitivanja prošlosti" koja će se održati od 28.02. - 01.03. 2020. godine. Pravo na učešće imaju osobe sa područja Bosne i Hercegovine,starosti od 16 do 26 godina. Ukupan broj planiranih učesnika/ca je 10. 
Krajnji rok za prijave: 22.02.2020. do 20:00.
"Malu školu  kritičkog propitivanja prošlosti" organizuje Centra za mlade "Kvart" uz podršku  National Endowment for Democracy.   Učesnici/ce će kroz dvodnevnu radionicu imati priliku da se upoznaju sa osnovnim teorijskim konceptima tranzicione pravde, društvenim iskustvima prevazilaženja traumatične prošlosti, razvijanjem kritičkog razmišljanja prema društveno-političkim dešavanjima u prošlosti te kako pojedinac/ka mogu da dopr…

Poziv za prijavu na "Malu školu kritičkog propitivanja prošlosti".

Da li vjerujete svemu što učite u školi?  Zanima li vas i druga strana prošlosti? Koliko vas je
obrazovanje podsticalo na kritičko mišljenje i kako politika utiče na to što učite?
Ukoliko želite da propitate ova pitanja, prijavite se za učešće u trećoj po redu "Maloj školi kritičkog propitivanja prošlosti" koja će se održati od 22. - 24. februara 2019. godine. Pravo na učešće imaju osobe starosti od 18 do 26 godina.Ukupan broj planiranih učesnika/ca je 10. 
Krajnji rok za prijave: 17.02.2019. do 18:00.
"Malu školu  kritičkog propitivanja prošlosti" organizuje Centra za mlade "Kvart" uz podršku  National Endowment for Democracy.   Učesnici/ce će kroz dvodnevnu radionicu imati priliku da se upoznaju sa osnovnim teorijskim konceptima tranzicione pravde, društvenim iskustvima prevazilaženja traumatične prošlosti, razvijanjem kritičkog razmišljanja prema društveno-političkim dešavanjima u prošlosti te kako pojedinac/ka mogu da doprinesu navedenim procesima. 
Od…