Skip to main content

O nama


1      O KVART-u

Centar za mlade „KVART“ je mirovno, ljudskopravaško, nestranačko, nevladino i neprofitno udruženje građana zasnovano na beskompromisnom poštovanju univerzalnih ljudskih vrijednosti kao sto su mir, nenasilje, demokratija, sloboda, jednakost, poštovanje ljudskih prava, antifašizam i pravda.

Djelovanje Centra za mlade “KVART” je usmjereno na mlade kao najvitalnijeg dijela društva i najadekvatnijeg za postizanje pozitivne društvene promjene.
Centar za mlade Kvart iz Prijedora zvanično je osnovan 2006.  kao omladinski program organizacije „Zdravo da ste“. Riječ je o, kako sami članovi Kvarta navode, mirovnom, ljudskopravaškom, nestranačkom, nevladinom i neprofitnom udruženju građana zasnovanom na beskompromisnom poštovanju univerzalnih ljudskih vrijednosti kao što su mir, nenasilje, demokratija, sloboda, jednakost, poštovanje ljudskih prava i pravda. Iako članovi Kvarta kroz svoje aktivnosti propituju veliki spektar društvenih pojava, njihovo djelovanje je primarno usmjereno na mlade ljude i njihove potrebe i probleme.
Centar za mlade „KVART“ je mirovno, ljudskopravaško, nestranačko, nevladino i neprofitno udruženje građana zasnovano na beskompromisnom poštovanju univerzalnih ljudskih vrijednosti kao sto su mir, nenasilje, demokratija, sloboda, jednakost, poštovanje ljudskih prava, antifašizam i pravda. Djelovanje Centra za  mlade “KVART” je usmjereno na mlade kao najvitalnijeg dijela društva i najadekvatnijeg za postizanje pozitivne društvene promjene.
Udruženje je osnovano u Prijedoru, i njeno sjedište je u Prijedoru. Adresa udruženja ja Zanatska 13, 79 000 Prijedor, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina.
Udruženje je osnovala grupa mladih volontera iz udruženja “Zdravo da ste”: Bojana Lukić, Nikolina Lukić, Medina Kahrica, Senija Kurtović, Goran Zorić, Bojan Batić i Žarko Trivunić.
Područje djelovanja Centra za mlade “KVART” je područje Grada Prijedora, sekundarno područje djelovanja je Republike Srpska i Bosna i Hercegovina.
CZM “KVART” je nevladino, neprofitabilno i nestranačko udruženje građana i građanki, prvenstveno mladih osoba.

 

2      Društveni kontekst

Centar za mlade „KVART“ je nastao u Prijedoru kao posljedica nedostatka društvenih aktera koji bi jasno adresirali pojave nepravde u društvu kako bi im pružili otpor. Nekolicina pojedinaca i pojedinki se okuplja oko ideje da se uspostavi organizacija koja će glasno reagovati na slučajeve kršenja ljudskih prava, društvene nepravde i nejednakosti, diskriminacije i drugih štetnih društvenih pojava. Kvart promoviše ideje iz spektra lijevih političkih usmjerenja a koje su povezane sa društvenom pravdom i jednakošću, solidarnošću i empatijom.
Prijedor je lokalna zajednica koja u mnogome dijeli sudbinu drugih BiH gradova: veoma visoka stopa nezaposlenosti, učestalo kršenje ljudskih prava, osjećaj bespomoćnosti, pasivnosti i odlazak mladih, duboko ukorijenjeni patrijarhalni obrasci i kruto doživljene rodne uloge, nezadovoljavajuća kulturna ponuda za mlade, visok nivo etničke distance i svakodnevno prisustvo nacionalističkih tendencija su samo neke od stvari koje mladih iz Prijedora dijele sa svojim vršnjacima iz drugih gradova. Specifičnosti naše lokalne zajednice se odnose na opterećenost događajima iz prošlosti, ratnim zločinima iz proteklog rata ali i događajima naslijeđenim iz Drugog svjetskog rata. I danas je negiranje ratnih zločina iz proteklog rata jednako intenzivno kao i nakon završetka rata.
Promocijom pozitivnih društvenih vrijednosti kao što su mir, nenasilje, antifašizam... ali i otporom već navedenim štetnim društvenim pojavama i tendencijama želimo ostvariti društvenu promjenu koja će imati za rezultat aktivno građanstvo koje će prepoznati i reagovati na sve oblike diskriminacije i kršenja ljudski prava i znati se zauzeti za sebe u ostvarivanju istih. U konačnici, rezultat našeg djelovanja jeste uklanjanja svih oblika nejednakosti i nepravde u društvu.
Kvart je fokusiran na pružanje podrške svim obespravljenim i potlačenim građanima i građankama te im se pridružuje u pravednoj borbi za bolje društvo.

3      Vizija i misija

Vizija: Društvo jednakih i slobodnih
Misija: Borba protiv svih oblika društvene nepravde i nejednakosti

4      Vrijednosti i principi

„Kvart je reakcija na nepravdu, kršenje ljudskih prava, aktivizam.”
“Kvart je jedina organizacija u zajednici koja može da reaguje na sve”
„Kvart je Centar za mlade. Kvart je utočište, Kvart je otvoren, Kvart je slobodarski.”
“Kvart je projekcija naših vrijednosti”

Vrijednosti i principi za koje se KVART zalaže u zajednici
·         Aktivizam
·         Poštivanje ljudskih prava
·         Pravda
·         Sloboda
·         Jednakost
·         Antifašizam (kao ideal, politika, vrijednost)
·         Sekularnost
·         Antiteizam
·         Pluralizam u misli i djelu, alternativa
·         Slobodoumlje
·         Kritičnost/propitivanje
·         Solidarnost
·         Iskrenost
·         Humanost/čovječnost
·         Borba za društvenu pravdu kao društveni proces
·         InkluzivnostUpravni odbor čine:
Dragana Dardić
Svjetlana Nedimović
Edin Ramulić
Nidžara Ahmetašević
Slobodanka Dekić

Izvršni direktor:
Branko Ćulibrk 


Comments

Popular posts from this blog

PRIJAVI SE NA REGIONALNI "KAMP KOZARAC 2023"

  Centar za mlade "KVART"  vas poziva na četrnaesti regionalni Kamp Kozarac  Zadovoljstvo nam je pozvati vas na četrnaesti "Kamp Kozarac" koji okuplja mlade osobe iz Bosne i Hercegovine i regiona.   Na kamp mogu da se prijave osobe od 16 do 30 godina starosti. Namjera kampa je pokretanje dijaloga o temama ratne prošlosti BiH i regiona među mladim osobama, ali i propitivanje načina na koji se pojedinačno, a i kolektivno sjećamo pomenutih dešavanja i na koji način obilježavamo mjesta stradanja.  Osim toga upoznavanje, druženje i povezivanje mladih je bitan aspekt ovog događaja.  Šestodnevni program kroz pomenute teme realizovaćemo posjetama mjesta stradanja, ali i kroz interaktivne razgovore sa aktivistima/kinjama iz naše zemlje i regiona. LOKACIJA: Kozarac, Prijedor, BiH Trajanje kampa: 03.07.-08.07.2023. Link za prijavu:  LINK ZA PRIJAVU Prijave traju do 27.06.2023. Prijavljenim učesnicima/ama koji budu primljeni na ovogodišnji kamp će biti poslani dnevni red i sve

Pogled na prošlost i njeno suočavanje iz ugla jednog srednjoškolca

  Šta je to prošlost? Za nekoga su to lijepe uspomene iz djetinjstva i mladosti, a nekome - prošlost predstavlja bol, strah i oslikava zaobilaznu temu. Može li se reći da je prošlost u stvari nešto što je prošlo? Šta ako nije prošlo? U takvim situacijama se bude različita pitanja. Nekada davno, prema onome što učimo iz historije, Balkan je bio mjesto gdje su se odvijali jako važni događaji. Ono što je nama najzanimljivije jeste Drugi svjetski rat. Drugi svjetski rat donio je nesreću i negativne posljedice u svim krajevima. Kod nas je situacija bila specifična. Ljudi različitih nacionalnih ili vjerskih pripadnosti morali su birati svoju (ponekada i tuđu) stranu. Na jednoj strani, u Drugom svjetskom ratu bili su Sile osovine (Nacistička Njemačka, Fašistička Italija, Militaristički Japan, njihovi protektorati i marionetske države). Na drugoj, prema mnogima onoj boljoj strani bili su – Saveznici (Velika Britanija, Francuska, kasnije Sjedinjenje Američke države i Sovjetski savez, dr

Poziv za studijsku posjetu "Put sjećanja na djecu stradalu u ratu"

Centar za mlade "KVART" organizuje s tudijsku posjetu   "Put sjećanja na djecu stradalu u ratu" u svrhu memoralizacije stradanja djece u ratu u Bosni i Hercegovini od 1992-1995. godine. Studijska posjeta će se održati od 13.05.2024 - 18.05.2024 . Studijska posjeta će početi u Prijedoru, 13.05.2024., a nastaviće će u Banjoj Luci, Maglaju, Sarajevu, Konjicu i Vitezu gdje ćemo posjetiti spomenike za ubijenu djecu, ali i predstavnike inicijativa koje se bave memoralizacijom stradanja djece. Noćenja su organizovana u Prijedoru, Vitezu i Sarajevu, s tim da ćemo ostale lokacije posjetiti u vidu dnevnih izleta. Prijave su otvorene za sve mlade zainteresovane osobe od 18-30 godina starosti iz Bosne i Hercegovine , a i regiona ( Srbija, Crna Gora, Hrvatska ). Prijave su otvorene do 07.05.2024 godine. Troškove putovanja, smještaja i hrane snosi Centar za mlade Kvart. Prijaviti se možete putem ovog linka.