Skip to main content

O nama


1      O KVART-u

Centar za mlade „KVART“ je mirovno, ljudskopravaško, nestranačko, nevladino i neprofitno udruženje građana zasnovano na beskompromisnom poštovanju univerzalnih ljudskih vrijednosti kao sto su mir, nenasilje, demokratija, sloboda, jednakost, poštovanje ljudskih prava, antifašizam i pravda.

Djelovanje Centra za mlade “KVART” je usmjereno na mlade kao najvitalnijeg dijela društva i najadekvatnijeg za postizanje pozitivne društvene promjene.
Centar za mlade Kvart iz Prijedora zvanično je osnovan 2006.  kao omladinski program organizacije „Zdravo da ste“. Riječ je o, kako sami članovi Kvarta navode, mirovnom, ljudskopravaškom, nestranačkom, nevladinom i neprofitnom udruženju građana zasnovanom na beskompromisnom poštovanju univerzalnih ljudskih vrijednosti kao što su mir, nenasilje, demokratija, sloboda, jednakost, poštovanje ljudskih prava i pravda. Iako članovi Kvarta kroz svoje aktivnosti propituju veliki spektar društvenih pojava, njihovo djelovanje je primarno usmjereno na mlade ljude i njihove potrebe i probleme.
Centar za mlade „KVART“ je mirovno, ljudskopravaško, nestranačko, nevladino i neprofitno udruženje građana zasnovano na beskompromisnom poštovanju univerzalnih ljudskih vrijednosti kao sto su mir, nenasilje, demokratija, sloboda, jednakost, poštovanje ljudskih prava, antifašizam i pravda. Djelovanje Centra za  mlade “KVART” je usmjereno na mlade kao najvitalnijeg dijela društva i najadekvatnijeg za postizanje pozitivne društvene promjene.
Udruženje je osnovano u Prijedoru, i njeno sjedište je u Prijedoru. Adresa udruženja ja Zanatska 13, 79 000 Prijedor, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina.
Udruženje je osnovala grupa mladih volontera iz udruženja “Zdravo da ste”: Bojana Lukić, Nikolina Lukić, Medina Kahrica, Senija Kurtović, Goran Zorić, Bojan Batić i Žarko Trivunić.
Područje djelovanja Centra za mlade “KVART” je područje Grada Prijedora, sekundarno područje djelovanja je Republike Srpska i Bosna i Hercegovina.
CZM “KVART” je nevladino, neprofitabilno i nestranačko udruženje građana i građanki, prvenstveno mladih osoba.

 

2      Društveni kontekst

Centar za mlade „KVART“ je nastao u Prijedoru kao posljedica nedostatka društvenih aktera koji bi jasno adresirali pojave nepravde u društvu kako bi im pružili otpor. Nekolicina pojedinaca i pojedinki se okuplja oko ideje da se uspostavi organizacija koja će glasno reagovati na slučajeve kršenja ljudskih prava, društvene nepravde i nejednakosti, diskriminacije i drugih štetnih društvenih pojava. Kvart promoviše ideje iz spektra lijevih političkih usmjerenja a koje su povezane sa društvenom pravdom i jednakošću, solidarnošću i empatijom.
Prijedor je lokalna zajednica koja u mnogome dijeli sudbinu drugih BiH gradova: veoma visoka stopa nezaposlenosti, učestalo kršenje ljudskih prava, osjećaj bespomoćnosti, pasivnosti i odlazak mladih, duboko ukorijenjeni patrijarhalni obrasci i kruto doživljene rodne uloge, nezadovoljavajuća kulturna ponuda za mlade, visok nivo etničke distance i svakodnevno prisustvo nacionalističkih tendencija su samo neke od stvari koje mladih iz Prijedora dijele sa svojim vršnjacima iz drugih gradova. Specifičnosti naše lokalne zajednice se odnose na opterećenost događajima iz prošlosti, ratnim zločinima iz proteklog rata ali i događajima naslijeđenim iz Drugog svjetskog rata. I danas je negiranje ratnih zločina iz proteklog rata jednako intenzivno kao i nakon završetka rata.
Promocijom pozitivnih društvenih vrijednosti kao što su mir, nenasilje, antifašizam... ali i otporom već navedenim štetnim društvenim pojavama i tendencijama želimo ostvariti društvenu promjenu koja će imati za rezultat aktivno građanstvo koje će prepoznati i reagovati na sve oblike diskriminacije i kršenja ljudski prava i znati se zauzeti za sebe u ostvarivanju istih. U konačnici, rezultat našeg djelovanja jeste uklanjanja svih oblika nejednakosti i nepravde u društvu.
Kvart je fokusiran na pružanje podrške svim obespravljenim i potlačenim građanima i građankama te im se pridružuje u pravednoj borbi za bolje društvo.

3      Vizija i misija

Vizija: Društvo jednakih i slobodnih
Misija: Borba protiv svih oblika društvene nepravde i nejednakosti

4      Vrijednosti i principi

„Kvart je reakcija na nepravdu, kršenje ljudskih prava, aktivizam.”
“Kvart je jedina organizacija u zajednici koja može da reaguje na sve”
„Kvart je Centar za mlade. Kvart je utočište, Kvart je otvoren, Kvart je slobodarski.”
“Kvart je projekcija naših vrijednosti”

Vrijednosti i principi za koje se KVART zalaže u zajednici
·         Aktivizam
·         Poštivanje ljudskih prava
·         Pravda
·         Sloboda
·         Jednakost
·         Antifašizam (kao ideal, politika, vrijednost)
·         Sekularnost
·         Antiteizam
·         Pluralizam u misli i djelu, alternativa
·         Slobodoumlje
·         Kritičnost/propitivanje
·         Solidarnost
·         Iskrenost
·         Humanost/čovječnost
·         Borba za društvenu pravdu kao društveni proces
·         InkluzivnostUpravni odbor čine:
Dragana Dardić
Svjetlana Nedimović
Edin Ramulić
Nidžara Ahmetašević
Slobodanka Dekić

Izvršni direktor:
Branko Ćulibrk 


Comments

Popular posts from this blog

POZIV ZA UČEŠĆE NA ANTIFAŠISTIČKOM KAMPU

  Centar za mlade Kvart organizuje   Antifašistički kamp   na Kozari i tim povodom poziva sve zainteresovane antifašistički orijentisane mlade osobe da se prijave. Kamp će se održati od  1. do 6. jula na Mrakovici (Kozara),  a pravo učešća imaju sve osobe iz  Bosne i Hercegovine  dobne starosti od  18 do 30 godina . Učesnice i učesnici će kroz šestodnevni program kampa proći mnogobrojne radionice, predavanja, obilaske spomenika, učestvovati u diskusijama, bolje će se upoznati sa političkom snagom antifašizma danas i ulogom mladih u revoluciji. Prijave možete slati na  czmkvart@gmail.com  do 23. juna 2021 . Odabrani učesnici i učesnice će biti obaviješteni najkasnije 48 časova nakon isteka roka za prijave. Troškove puta, smještaja i hrane snosi Centar za mlade Kvart. Takođe, organizator kampa će pratiti preporučene epidemiološke mjere i osigurati bezbjednost učesća na kampu, obezbijediti maske i sredstva za dezinfekciju, te će biti osiguran prostor za distancu i siguran rad. Očekujemo v

POZIV ZA UČEŠĆE NA KAMP "Kozarac 2020"

Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH (YIHR BiH) i Centar za mlade  ”Kvart” iz Prijedora vas pozivaju na jedanaesti  kamp  ”KOZARAC 2020″. Zadovoljstvo nam je pozvati vas na jedanaesti kamp ”Kozarac 2020” koji okuplja mlade osobe iz cijele BiH. Na kamp se mogu prijaviti osobe starosti od 16 do 26 godina iz Bosne i Hercegovine. Namjera kampa je pokretanje dijaloga o temama ratne prošlosti BiH i regiona među mladim osobama, ali i propitivanje načina na koji se pojedinačno a i kolektivno sjećamo pomenutih dešavanja i na koji način obilježavamo mjesta stradanja. Osim toga upoznavanje, druženje i povezivanje mladih je bitan aspekt ovog događaja. Šestodnevni program kroz pomenute teme realizovaćemo posjetama mjesta stradanja, ali i kroz interaktive razgovore sa aktivistima/kinjama iz naše zemlje i regiona. U skladu sa odlukama Kriznog štaba RS, organizatori će preduzeti sve potrebne mjere za zaštitu učesnika i učesnica. Lokacija : Kozarac, Prijedor, BiH. Period:  O

POZIV ZA UČEŠĆE NA ANTIFAŠISTIČKI KAMP

  Centar za mlade Kvart organizuje Antifašistički kamp na Kozari i tim povodom poziva sve zainteresovane antifašistički orijentisane mlade osobe da se prijave. Kamp će se održati od 6. do 11. novembra na Mrakovici (Kozara), a pravo učešća imaju sve osobe iz Bosne i Hercegovine i Srbije dobne starosti od 18 do 30 godina . Učesnice i učesnici će kroz šestodnevni program kampa proći mnogobrojne radionice, predavanja, obilaske spomenika, učestvovati u diskusijama, pripremati uličnu akciju, bolje će se upoznati sa političkom snagom antifašizma danas i ulogom mladih u revoluciji. Prijave možete slati na czmkvart@gmail.com do 30. oktobra 2020. Odabrani učesnici i učesnice će biti obaviješteni 24 časa nakon isteka roka za prijave. Troškove puta, smještaja i hrane snosi Centar za mlade Kvart. Takođe, organizator kampa će pratiti preporučene epidemiološke mjere i osigurati bezbjednost učesća na kampu, obezbijediti maske i sredstva za dezinfekciju, te će biti osiguran prostor za distancu i sig