Javnim čitanjem poezije i panel debatom obilježen 09. novembar, Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma

Centar za mlade „KVART“ je sa drugarima i drugaricama iz Srbije i Hrvatske obilježio 9. novembar, Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma javnim čitanjem antifašističke poezije na mjestu na kojem je obješena Mira Cikota i panel debatom na temu Antifašističke pozicije danas i otpori fašizmu. Učesnici_ice panela su bili_e Bojan Krivokapić, književnik iz Novog Sada, aktivista Omladinskog centra CK 13 iz Novog Sada; Marijana Stojičić, sociološkinja iz Beograda i članica Antifašističkog saveza Srbije i Luka Čuljak, student književnosti i član Mreže anifašistkinja Zagreba, dok je debatu moderirala Tamara Šmidling, antropološkinja i aktivistkinja iz Sarajeva. Debata se održala u sali Zavoda za izgradnju grada. Obilježavanju ovog značajnog datuma su se pridružile i aktivistkinje Oštre Nule iz Banja Luke.

Iako smo svjedoci_kinje, kako globalnog tako i regionalnog i lokalnog uzdizanja reakcionarnog, desnog pokreta i sve većeg prisustva govora mržnje, ksenofobije i nacionalizma; u BiH je ovo treći događaj za veoma kratko vrijeme koji tematizuje antifašizam, nakon Otvorenog univerziteta i promocije knjige Kazna i zločin Milana Radanovića u Banjalučkom socijalnom centru.

Tokom panel debate se govorilo o potrebi uspostavljanja jasne pozicije lijevog antifašizma kao promotora ideje socijalne jednakosti i solidarnosti, ali i o definisanju fašizma kao generatora sve veće socijalne nejednakosti i isključivanja. U tom smislu je definisana jasna veza između današnjeg kapitalizma i fašizma.  Polemiku je izazvalo pitanje upotrebe nasilja kao metode suprotstavljanja fašizmu i sličnim pojavama. Konstatovala se i nemogućnost shvatanja tradicionalnih subjekata kao što je SUBNOR ntifašističkim jer su izdali ove vrijednosti i priklonili se ravizionističkim i nacionalističkim snagama.


Ovaj događaj je bio prilika da se dodatno uvežu i dalje organizuju antifašisti_kinje iz BiH i regiona, razmjene iskustva i utvrde savezništva.


Comments

Popular Posts