Skip to main content

Jesmo li antifašisti?

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve fašizma i antisemitizma, aktivisti i aktivistkinje iz Prijedora i Banjaluke su juče na Trgu Krajine organizovali performans „Jesmo li antifašisti?“Antifašizam je zajednički naziv za sve grupe, organizacije i ideologije koje se suprotstavljaju fašizmu i nacizmu, neofašističkom i neonacističkom pokretu i njihovim ideološkim obrascima. Međutim, postavlja se pitanje da li smo zaista upoznati sa značenjem pojma „antifašizam“?

„Mislim da većina nije upoznata, smatram da je to malo problematično i da treba raditi na tome. Danas se mladi često ponašaju kao fašisti, a da nisu ni svjesni toga. Malo ljudi zna šta je u stvari pravi antifašizam“, rekao je Stefan Gvozden, aktivista iz Prijedora.

Kod nas se antifašizam stavlja u kontekst Drugog svijetskog rata i ne ide dalje od toga. U današnje vrijeme imamo novo tumačenje istorije, u kojoj političke elite koje su na vlasti govore kako su fašisti u stvari antifašisti. Zbog toga su mladi danas zbunjeni i idealizuju pogrešne vrijednosti.

„Kao prvo, mladi ne znaju šta je antifašizam. Kao drugo, iako se izjašnjavaju ako antifašisti, oni to u stvari nisu. Kod nas fašizam prelazi u tradiciju, koja se, nažalost, prenosi na mlađe generacije, a tome svjedoče razni grafiti i govor mržnje“, rekla nam je studentica socijalnog rada, Tatjana Aničić.

Normalno je da svi za sebe mislimo da nismo fašisti. Ali, da li to odmah podrazumjeva da smo antifašisti?

„Antifašizam je prije svega ljudsko opredeljenje da budeš protiv nečega što je fašizam. Danas u BiH zaista možemo postaviti pitanje da li uopšte imamo antifašista, ako oni nisu spremni da djeluju, da se javno pokažu i ako nisu spremni da reaguju na sve oblike fašizma? Možemo da budemo svjedoci da je fašizam svakodnevno veoma prisutan na ovim prostorima i da je u stvari, sve jači i jači“, rekao nam je Edin Ramulić, aktivista iz Prijedora.

Da bi danas bili antifašisti, potrebno je da da budemo jaki pojedinci/ke i da budemo spremni da prihvatimo i živimo vrijednosti, koje zaista znače prihvatanje drugih i drugačijih. Potrebno je da svaki dan zaustavljamo i ukazujemo na nasilje u svakom obliku, da se borimo protiv diskriminacije, da budemo solidarni/e i razumijemo drugačije od sebe. Zbog toga antifašizmu jeste mjesto na „pozitivnoj“ strani istorije i ne smije se koristiti u svrhu pravdanja zločina, već sprečavanja i borbe da se zločini ne ponove.

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma je ustanovljen u znak sjećanja na žrtve Kristalne noći. U Kristalnoj noći ili Noći pogrona, 9. novembra 1938. godine njemački nacisti su otpočeli pogron Jevreja, ubivši neutvrđen broj djece, žena i muškaraca i spalivši stotine sinagoga, više od 7.000 jevrejskih prodavnica i kuća. Iste večeri, vođe Trećeg rajha su odlučile da u Njemačkoj istrijebe sve Jevreje.Izvor: Ošta Nula


Comments

  1. Překontrolovat eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde 1,000,000y klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

    Obchod odkudkoli - Váš čas je peníze. Obchodujte na počítači, mobilu a tabletu

    227,651,647 - Otevřené obchody na eToro

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

POZIV ZA UČEŠĆE NA REGIONALNOM KAMPU "Kozarac 2019"

Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH (YIHR BiH) i Centar za mlade  ”Kvart” iz Prijedora vas pozivaju na deseti regionalni kamp  ”KOZARAC 2019″.
Zadovoljstvo nam je pozvati vas na deseti  regionali kamp ”Kozarac 2019” koji okuplja mlade osobe iz regiona i cijele BiH. Na kamp se mogu prijaviti osobe starosti od 16 do 26 godina. Namjera kampa je pokretanje dijaloga o temama ratne prošlosti BiH i regiona među mladim osobama ali i propitivanje načina na koji se pojedinačno a i kolektivno sjećamo pomenutih dešavanja i na koji način obilježavamo mjesta stradanja. Osim toga upoznavanje, druženje i povezivanje mladih je bitan aspekt ovog događaja. Šestodnevni program kroz pomenute teme realizovati ćemo posjetama mjesta stradanja ali i kroz interaktive razgovore sa aktivistima/kinjama iz naše zemlje i regiona.

Lokacija : Kozarac, Prijedor, BiH.
Period: Od 28. juna do 03. jula  2019. godine.

Prijave za učešće slati do 15. juna 2019. godine na mail: kampkozarac2019@gmail.com!
Prijavljenim učesnic…

Poziv za prijavu na "Malu školu kritičkog propitivanja prošlosti".

Da li vjerujete svemu što učite u školi?  Zanima li vas i druga strana prošlosti? Koliko vas je
obrazovanje podsticalo na kritičko mišljenje i kako politika utiče na to što učite?
Ukoliko želite da propitate ova pitanja, prijavite se za učešće u trećoj po redu "Maloj školi kritičkog propitivanja prošlosti" koja će se održati od 22. - 24. februara 2019. godine. Pravo na učešće imaju osobe starosti od 18 do 26 godina.Ukupan broj planiranih učesnika/ca je 10. 
Krajnji rok za prijave: 17.02.2019. do 18:00.
"Malu školu  kritičkog propitivanja prošlosti" organizuje Centra za mlade "Kvart" uz podršku  National Endowment for Democracy.   Učesnici/ce će kroz dvodnevnu radionicu imati priliku da se upoznaju sa osnovnim teorijskim konceptima tranzicione pravde, društvenim iskustvima prevazilaženja traumatične prošlosti, razvijanjem kritičkog razmišljanja prema društveno-političkim dešavanjima u prošlosti te kako pojedinac/ka mogu da doprinesu navedenim procesima. 
Od…

Poziv za učešće u studijskoj posjeti Vukovaru

Centar za mlade ''Kvart'' poziva mlade ljude iz Prijedora i okoline da se pridruže studijskoj posjeti Vukovaru.  
Posjeta je planirana za 22. i 23. mart! Vrijeme polaska je 22. marta u 14 časova sa planiranim noćenjem u Vukovaru. Povratak je planiran u subotu, 23. marta u poslijepodnevnim časovima. 
Svi/e zaniteresovani/e za posjetu mogu pisati na mail: czmkvart@gmail.com sa naznakom "Studijska posjeta Vukovaru"
Troškove prevoza, noćenja, hrane i osvježenja pokriva Centar za mlade Kvart.
Detaljnije informacije i program šaljemo nakon vaše prijave!
Srdačno,
CZM ''Kvart''