Skip to main content

Reagovanje na izjave predstavnika određenih političkih partija i prijedorskih ogranaka udruženja proisteklih iz prethodnog rata na socijalni bunt u FBIH i okupljanja građana i građanki u Prijedoru


Imamo potrebu reagovati na sadržaj saopštenja za javnost kao i na izjave upućene proteklih dana od strane predstavnika prijedorskih ogranaka određenih političkih partija i srpskih udruženja proisteklih iz prethodnog rata, a koje se odnose na nedavne socijalne proteste u FBiH kao i na okupljanja građana i građanki u Prijedoru.

U navedenim izjavama i saopštenjima se tvrdi da okupljanja građana i građanki Prijedora proteklih dana imaju za cilj destabilizaciju Republike Srpske i prekompoziciju državnog uređenja Bosne i Hercegovine. Takođe, dovode se u direktnu vezu sa socijalnim buntom u FBiH i opet namjerom da se uruši za sada stabilna Republika Srpska. Ove izjave proteklih dana dolaze od strane Udruženja ratnih zarobljenika i logoraša regije Prijedor, Gradskog odbora Narodnog demokratskog pokreta, Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora, Gradskog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata i drugih.

Stavljanje u prvi plan fabrikovanih i potpuno neopravdanih ocjena o političkoj pozadini kako socijalnih protesta u FBiH tako i okupljanja građana i građanki u Prijedoru i njihovoj vezi u tom smislu, smatramo zlonamjernim i malicioznim iz nekoliko razloga.

Prije svega, moramo upozoriti na nekonstruktivnost ulaženja u ocjenjivanje i tumačenje nečijih motiva, bez bilo kakvog uporišta za to. Kao primjer toga mi bismo mogli reći da iza njihove potrebe da očuvaju stabilnost Republike Srpske stoje sebični motivi da sačuvaju svoju imovinu  i ugodne pozicije. Mogli bismo, ali ćemo se ipak samo zadržati na iznošenju  činjenice da oni ili njihovi članovi porodice zaista posjeduju stanove, luksuzne vikedice i poslovne prostore kako u Prijedoru tako i u susjednim državama. Pritom, mi koji smo i direktno prozvani u nekim od ovih saopštenja i izjava izražavamo spremnost da o našim aktivnostima, vrijednostima, ciljevima ali i motivima kao i do sada javno razgovaramo sa bilo kim, a vjerujemo da su i drugi učesnici okupljanja u Prijedoru spremni na isto. Nameća se pitanje otkud  dolaze ovakve ocjene navedenih predstavnika kada su redom svi nezavisni intelektualci, društveni teoretičari i analitičari, kako oni koji dolaze iz inostranstva i regiona, tako i oni iz BiH potpuno složni u ocjeni da se radi o isključivo socijalnom buntu, bez bilo kakve političke pozadine, posebno one upućene ka Republici Srpskoj. Dovoljno je pogledati i poslušati izjave samih demonstranata iz kojih se vrlo lako može donijeti zaključak o prirodi navedenih protesta. Osim sa nedobronamjernošću,  jedino sa potpunom neupućenošću predstavnika određenih političkih partija i srpskih udruženja proisteklih iz prethodnog rata možemo tumačiti nepoznavanje procedura izmjene državne strukture Bosne i Hercegovine, pa tako i statusa Republike Srpske.  Jedino uporište u ovakvim izjavama mi možemo pronaći u mantrama predstavnika vlasti, koje bjesomučno ponavljaju na režimskim medijima proteklih dana.

I ovaj put smo svjedoci  pokušaja skretanja sa realnih socijalnih i ekonomskih problema  građana na nacionalni kolosjek, kako bi se izbjeglo preuzimanje bilo kakve odgovornosti nesposobnih vladajućih struktura i njihove kamarile.

Razumljiva nam je, u skladu sa narodnom izrekom „sit gladnog ne razumije“ situacija u kojoj subjekti koji se finansiraju iz budžeta grada i entiteta se ne mogu staviti u cipele obespravljenih, siromašnih i poniženih građana i građanki Prijedora ali i ostatka Republike Srpske i Federacije BiH.

Stoga pozivamo dušebrižne članove i članice navedenih udruženja i političkih partija da se upoznaju sa stvarnom ekonomskom i socijalnom situacijom u Prijedoru, Republici Srpskoj i Federaciji BiH. Sigurni smo da će uspjeti odvojiti mali dio svog dragocjenog vremena izmedju kvartalnog polaganja cvijeća na spomen obilježja, neproduktivnog sastančenja i davanja izjava za medije.

Izjavama nekakvih prijedorskih kvaziintelektualaca nećemo davati posebnu pažnju ovdje, jer ne možemo da ih ne doživljavamo potpuno nerelevantnim, a još manje smislenim.

Jedino se možemo složiti sa potrebom da svi protesti i izražavanje nazadovoljstva treba da budu nenasilni i bez rušenja državne i gradske imovine.

Na kraju, aktivisti i aktivistkinje Centra za mlade „KVART“ poručuju: „Borićemo se za slobodu na javno izražavanje mišljenja i okupljanja građana i  građanki u našem gradu svim sredstvima u skladu sa zakonom, ma šta ko o tome mislio. I teško da bilo ko može da nas spriječi u tome, a ponajmanje besprizorni likovi bez sopstvenog stava.“


Comments

Popular posts from this blog

POZIV ZA UČEŠĆE NA REGIONALNOM KAMPU ”Kozarac 2018”

POZIV ZA UČEŠĆE NA REGIONALNOM KAMPU ”Kozarac 2018” Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH (YIHR BiH) i Centar za mlade”Kvart” iz Prijedora vas pozivaju na deveti regionalni kamp”KOZARAC 2018″.
Zadovoljstvo nam je pozvati vas na devetiregionali kamp ”Kozarac 2018” koji okuplja mlade osobe iz regiona i cijele BiH. Na kamp se mogu prijaviti osobe starosti od 16 do 26 godina. Namjera kampa je pokretanje dijaloga o temama ratne prošlosti BiH i regiona među mladim osobama ali i propitivanje načina na koji se pojedinačno a i kolektivno sjećamo pomenutih dešavanja i na koji način obilježavamo mjesta stradanja. Osim toga upoznavanje, druženje i povezivanje mladih je bitan aspekt ovog događaja. Petodnevni program kroz pomenute teme realizovati ćemo posjetama mjesta stradanja ali i kroz interaktive razgovore sa aktivistima/kinjama iz naše zemlje i regiona.
Lokacija : Mrakovica, Kozara, BiH.
Period: Od 25. juna do 30. juna2018. godine.
Prijave za učešće slati do 10. juna 2018. godine na mail: kamp…

Poziv za učešće u studijskoj posjeti

Centar za mlade ''Kvart'' poziva mlade ljude iz Prijedora i okoline da se pridruže studijskoj posjeti Spomen području i Memorijalnom centru ''Jasenovac''. 
Posjeta je planirana u subotu 26. maja! Vrijeme polaska je taj dan u 9 časova. Svi/e zaniteresovani/e za posjetu mogu pisati na mail: czmkvart@gmail.com
Troškove prevoza, hrane i osvježenja pokriva organizator.

Detaljnije informacije šaljemo nakon vaše prijave!

Srdačno,
CZM ''Kvart''


Poziv za učešće na aktivnosti naziva ''Mala škola tranzicione pravde''

Centar za mlade ''Kvart'' poziva mlade ljude iz Bosne i Hercegovine da se prijave za učešće na drugoj po redu  ''Maloj školi tranzicone pravde'' koja će biti realizovana u periodu od 23. do 25. februara 2018. godine u Prijedoru u prostorijama CZM ''Kvart''. Pravo na učešće imaju osobe starosti od 18 do 25 godina. Ukupan broj planiranih učesnika/ca je 10. Rok za prijave je 14. februar!
Učesnici/e kroz dvodnevnu radionicu imaće priliku da se upoznaju sa: osnovnim teoretskim konceptima tranzicione pravde, društvenim iskustvima prevazilaženja traumatične prošlosti, suočavanjem sa prošlošću te na koji način pojedinac/ka može da doprinese navedenim procesima.
Odabrani učesnici/e biće obavješteni/e do 19. februara!
Popunjen obrazac sa naznakom za ''Malu školu tranzicione pravde'' šaljite na slijedeću mail adresu: czmkvart@gmail.com 
Organizator pokriva troškove smještaja, hrane i prevoza.
Prijavni obrazac možete da nađete na ovo…