Skip to main content

Pismo Vijeću Evrope

Mi dole potpisani/e, odgovorni/e i zabrinuti/e građanke i građani Bosne i Hercegovine i Evrope, zaštitnici/e i promotori/ce ljudskih prava, izražavamo zabrinutost činjenicom da će političari iz Bosne i Hercegovine 19. maja 2015. godine preuzeti predsjedavanje Vijećem Evrope.


Razlog za zabrinutost dolazi iz činjenica da su ovdašnji lideri ti koji godinama dosljedno ne sprovode važne odluke Evropskog suda za ljudska prava zbog čega je BiH zaleđen proces daljih integracija ka EU, ali i reforme koje su neophodne za razvoj ove zemlje. Samo jedan od primjera je neispunjavanje odluke Evropskog suda u slučaju Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine (broj 27996/06 i 34836/06 od 22. decembra 2009. godine). Pod sličnim okolnostima nedavno je donešena i presuda u slučaju Zornić (broj 3681/06 od 15 jula 2014), ali ni ova nije provedena. Komitet ministara Vijeća Evrope vršeći svoju nadzornu funkciju u smislu člana 46. stav 2. Konvencije, usvojio je tri privremene rezolucije koje se odnose na ne provođenje presude Sejdić i Finci (vidi dokumente br. CM/ResDH(2011)291, CM/ResDH(2012)233 i CM/ResDH(2013)259). Samo zbog neispunjavanja ovih presuda, a za što su odgovorni ovdašnji lideri, Bosna i Hercegovina je trebala biti isključena iz Vijeća Evrope. Umjesto toga, oni koji su odgovorni imat će priliku da predsjedavaju tijelom čije odluke ne poštuju.


Istovremeno, niz drugih problema Bosnu i Hercegovinu stavljaju u poziciju zemlje koja teško može biti primjer poštivanja odluka Vijeća Evrope kojim će predsjedavati od 19. maja. U oblasti borbe protiv korupcije, oni čiji je to bio posao u BiH donosili su odluke kojima je tek djelimično ispunjeno pet od 22 preporuke iz trećeg kruga evaluacije Grupe zemalja protiv korupcije Vijeća Evrope (GRECO), a koje se odnosi na inkriminaciju korupcije i unapređenje zakonodavstva iz oblasti finansiranja političkih partija. Rok koji je dat za ispunjavanje ovih preporuka je bio 31.3.2015.


U posljednjem zvaničnom Privremenom izvještaju o usklađenosti za BiH, GRECO navodi da je je kategorizirao vrlo nizak nivo usklađenosti s preporukama kao „globalno nezadovoljavajući“. Prvi izvještaj iz Trećeg kruga evaluacije objavljen je još 2011., a nakon gotovo četiri godine, BiH nije ispunila ni petinu preporuka. Uskoro će uslijediti četvrti krug evaluacije koji se odnosi na preporuke vezane za sukob interesa, imovinske kartone, transparentnost, itd., gdje je BiH posebno u zaostatku i čak je u posljednjih nekoliko godina u potpunosti derogirala zakonski okvir.


Za nerješavanje ovih pitanja u BiH na prvom mjestu su krivi oni koji obnašaju funkcije moći, odnosno političari u ovoj zemlji. Njihova neodgovornost spram građana, te međunarodnih partnera, dovela je zemlju u jednu od najtežih kriza nakon rata koji je okončan 1995. godine. Danas se građani BiH suočavaju sa kolapsom zdravstvenog i obrazovnog sistema, pravosuđe je u ozbiljnoj krizi, industrija koja je opstala nakon rata ubijen je kriminalnim privatizacijama koje su ostavile na desetine hiljada radnika u vrlo nezavidnom položaju. Takva situacija dovela je do dva velika vala protesta, u ljeto 2013. i proljeće 2014., a protesti obespravljenih radnika dešavaju se širom zemlje već godinama.


Istovremeno, mediji u ovoj zemlji sve su češće na udaru onih na vlasti, za što je najbolji primjer javni servis kojem prijeti gašenje jer ovdašnje vlasti se nikada nisu uspjele dogovoriti o važnosti digitalizacije. Uz to, pritisak na medije u BiH je svakim danom sve veći, o čemu su u više navrata upozoravale međunarodne organizacije koje nadziru stanje medijskih sloboda, uključujući i Ured ambasadora za slobodu medija OSCE-a.


Konačno, svjesni da je ovu odluku o predsjedavanju BiH Vijećem Evrope nemoguće ukinuti i pored svih ovih činjenica, koje su samo dio, moramo dodati da smo izuzetno zabrinuti činjenicom da će ovim tijelom u naredih šest mjeseci predsjedavati osoba koja javno veliča ratne zločince, te time negira međunarodni sud koji je osnovao UN. S obzirom da trenutno OSCE-om predsjedava Srbija, sa političarima koji glorifikuju osobe koje su počinile ratne zločine i negiraju međunarodni sud, vjerujemo da Evropa šalje vrlo zabrinjavajuće signale svojim građanima.


Podsjećamo, gospodin Mladen Bosić, je organizovao doček Momčilu Krajišniku, osobi osuđenoj za najteže ratne zločine počinjene na prostoru Evrope nakon Drugog svjetskog rata. Na tom javnom skupu negirale su se odluke i zaključci međunarodnog suda, što je nedopustivo. Neprihvatljivo je da se politički stavovi koji doprinose ksenofobiji, nacionalizmu i fašizmu budu nagrađeni, a to se upravo radi imenovanjem gospodina Bosića za potpredsjednika Vijeća Evrope. Isto tako je apsurdna situacija u kojoj Vijećem Evrope predsjedava zemlja u kojoj se krše osnovna ljudska prava njenih građana.


Sve činjenice koje smo naveli sigurno su poznate donosiocima odluka u Vijeću Evrope, te zbog toga smatramo da je izuzetno zabrinjavajuće što su donijeli odluku da se liderima BiH dopusti da predsjedavaju ovim tijelom. Vjerujemo da na ovaj način Vijeće Evrope nagrađuje sav njihov nerad i djela koja bi u većini zemalja članica bila procesuirana. Istovremeno, nagrađajući ovdašnje političke elite, kažnjavaju se građani čiji protesti i upozorenja ne samo da su ignorisani unutar BiH, nego i od zvaničnika Vijeća Evrope koji i dalje imaju važnu ulogu u BiH.


Gorana Mlinarević

Nidžara Ahmetašević

Emir Hodžić

Aida Spahić

Zoran Ivančić

Nela Porobić Isaković

Goran Bubalo

Hana Obradović

Lejla Huremović

Nermina Trbonja

Refik Hodžić

Tanja Miletić Orućević

Franjo Sarčević

Dražen Crnomat

Sabina Šabić

Srđan Šušnica

Asim Mujkić

Igor Štiks

Centar za ustavne i upravne studije iz Sarajeva

Centar za mlade Kvart, Prijedor

Feministički antimilitaristički kolektiv

Udruženje Tranzicijska Pravda

Sarajevski otvoreni centar

Inicijativa za monitoring evropskih integracija BiH

Udruženje Centar za demokratiju i tranzicionu pravdu

Inicijativa mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini (YIHR BH)

CODA – Otvoreni univerzitet Sarajevo

Oštra nula, Banjaluka


Comments

Popular posts from this blog

POZIV ZA UČEŠĆE NA REGIONALNOM KAMPU "Kozarac 2019"

Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH (YIHR BiH) i Centar za mlade  ”Kvart” iz Prijedora vas pozivaju na deseti regionalni kamp  ”KOZARAC 2019″.
Zadovoljstvo nam je pozvati vas na deseti  regionali kamp ”Kozarac 2019” koji okuplja mlade osobe iz regiona i cijele BiH. Na kamp se mogu prijaviti osobe starosti od 16 do 26 godina. Namjera kampa je pokretanje dijaloga o temama ratne prošlosti BiH i regiona među mladim osobama ali i propitivanje načina na koji se pojedinačno a i kolektivno sjećamo pomenutih dešavanja i na koji način obilježavamo mjesta stradanja. Osim toga upoznavanje, druženje i povezivanje mladih je bitan aspekt ovog događaja. Šestodnevni program kroz pomenute teme realizovati ćemo posjetama mjesta stradanja ali i kroz interaktive razgovore sa aktivistima/kinjama iz naše zemlje i regiona.

Lokacija : Kozarac, Prijedor, BiH.
Period: Od 28. juna do 03. jula  2019. godine.

Prijave za učešće slati do 15. juna 2019. godine na mail: kampkozarac2019@gmail.com!
Prijavljenim učesnic…

Poziv za prijavu na "Malu školu kritičkog propitivanja prošlosti".

Da li vjerujete svemu što učite u školi?  Zanima li vas i druga strana prošlosti? Koliko vas je
obrazovanje podsticalo na kritičko mišljenje i kako politika utiče na to što učite?
Ukoliko želite da propitate ova pitanja, prijavite se za učešće u trećoj po redu "Maloj školi kritičkog propitivanja prošlosti" koja će se održati od 22. - 24. februara 2019. godine. Pravo na učešće imaju osobe starosti od 18 do 26 godina.Ukupan broj planiranih učesnika/ca je 10. 
Krajnji rok za prijave: 17.02.2019. do 18:00.
"Malu školu  kritičkog propitivanja prošlosti" organizuje Centra za mlade "Kvart" uz podršku  National Endowment for Democracy.   Učesnici/ce će kroz dvodnevnu radionicu imati priliku da se upoznaju sa osnovnim teorijskim konceptima tranzicione pravde, društvenim iskustvima prevazilaženja traumatične prošlosti, razvijanjem kritičkog razmišljanja prema društveno-političkim dešavanjima u prošlosti te kako pojedinac/ka mogu da doprinesu navedenim procesima. 
Od…

Poziv za učešće u studijskoj posjeti Vukovaru

Centar za mlade ''Kvart'' poziva mlade ljude iz Prijedora i okoline da se pridruže studijskoj posjeti Vukovaru.  
Posjeta je planirana za 22. i 23. mart! Vrijeme polaska je 22. marta u 14 časova sa planiranim noćenjem u Vukovaru. Povratak je planiran u subotu, 23. marta u poslijepodnevnim časovima. 
Svi/e zaniteresovani/e za posjetu mogu pisati na mail: czmkvart@gmail.com sa naznakom "Studijska posjeta Vukovaru"
Troškove prevoza, noćenja, hrane i osvježenja pokriva Centar za mlade Kvart.
Detaljnije informacije i program šaljemo nakon vaše prijave!
Srdačno,
CZM ''Kvart''