Skip to main content

Skupštinske pikanterije

U Prijedoru, 13.06.2018, održana je 18. sjednica Skupštine grada Prijedora sa početkom u 10 časova i 3 minute koja počinje riječima Gorana Dragojevića: „Lako je vama ženama. Šta ćemo mi muškarci? Vi možete haljinice, majičice nositi…“

Onda je neko dodao da se sjednica treba održavati u bazenu ili da se napravi bazen u sali za sjednicu, a da bi novinari morali da rone. Nakon toga se prolomio smijeh naših odbornika.

                                                                                              MojPrijedor.com


Milan Tubić je tražio od gradonačelnika da mu na licu mjesta objasni zašto Prijedor još uvijek nema potpisan ugovor sa Dog Trust fondacijom ( koja želi na human način riješiti problem pasa lutalica). Gradonačelnik nije htio dati usmeni odgovor te na insistiranje Milana Tubića potkrijepljeno pravilnikom rada Skupštine koje obrazlaže da gradonačelnik mora objasniti zašto ne želi dati usmeni odgovor, gradonačelnik je objasnio da ne raspolaže tim informacijama i ne može dati trenutno usmeni odgovor.

Odbornica Jovana Panić je zahtijevala da se u najkraćem roku odbornici odluče da li su voljni smanjiti svoju naknadu za 50 km ( ukupna cijena vjenčavanja van Opštine je 207 km, a smanjenjem bi iznosila 157 km). Naglasila je da mnogi odbornici ionako imaju posao sa strane, većina direktorske pozicije, tako da to smanjenje ne bi značajno uticalo na njihove finansije.

Dragoslav Kabić je održao govor od 4 minute o „manifestaciji“ Dana bijelih traka za koju kaže da unosi nemir i lažnu propagandu. On izjavljuje da je učesnik rata i da niko nije zahtijevao nošenje bijelih traka. Kako govor teče dalje, od njega dobijamo informaciju da su se, ipak, bijeli čaršafi stavljali na kuće iz, kako on tvrdi, razloga kako bi medicinska pomoć mogla lakše i sigurnije doći do odredišta. Valjda iz pojma predaje i nenaoružanja. Pri kraju govora, doznajemo da je i sam nosio bijelu traku (iako na početku tvrdi da nije niko nosio) kako bi se ljudi raspoznavali. On zahtijeva adekvatnu političku kategorizaciju i tretman povodom obilježavanja pomenute „manifestacije“.

Dragoslav Kabić je opominjan od strane predsjednika Skupštine Seada Jakupovića na prekoračenje dužine izlaganja, na šta se ovaj oglušio, a Jakupović ga više nije ni prekidao.

Odbornici Mirsad Duratović, Mesud Trnjanin, Sabahudin Garibović i Ajdin Mešić napuštaju sjednicu jer im nije bilo dozvoljeno da daju komentar na izlaganje odbornika Kabića od strane predsjednika Skupštine Jakupovića. Nakon toga, gradonačelnik Đaković obećava da će se posvetiti ovom pitanju u budućnosti, te pokušati sazvati stručni tim istoričara koji će utvrditi istinu.

Nije izglasan prijedlog Duratovića o obilježavanju trgova i ulica i latiničnim i ćiriličnim pismom.

Kao šlag na tortu, Brane Radanović je glasao umjesto odbornika koji nije bio tu u više navrata dok ga odbornica Jovana Panić nije opomenula. Nakon toga je prestao.

Comments

Popular posts from this blog

POZIV ZA UČEŠĆE NA REGIONALNOM KAMPU ”Kozarac 2018”

POZIV ZA UČEŠĆE NA REGIONALNOM KAMPU ”Kozarac 2018” Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH (YIHR BiH) i Centar za mlade”Kvart” iz Prijedora vas pozivaju na deveti regionalni kamp”KOZARAC 2018″.
Zadovoljstvo nam je pozvati vas na devetiregionali kamp ”Kozarac 2018” koji okuplja mlade osobe iz regiona i cijele BiH. Na kamp se mogu prijaviti osobe starosti od 16 do 26 godina. Namjera kampa je pokretanje dijaloga o temama ratne prošlosti BiH i regiona među mladim osobama ali i propitivanje načina na koji se pojedinačno a i kolektivno sjećamo pomenutih dešavanja i na koji način obilježavamo mjesta stradanja. Osim toga upoznavanje, druženje i povezivanje mladih je bitan aspekt ovog događaja. Petodnevni program kroz pomenute teme realizovati ćemo posjetama mjesta stradanja ali i kroz interaktive razgovore sa aktivistima/kinjama iz naše zemlje i regiona.
Lokacija : Mrakovica, Kozara, BiH.
Period: Od 25. juna do 30. juna2018. godine.
Prijave za učešće slati do 10. juna 2018. godine na mail: kamp…

Poziv za učešće u studijskoj posjeti

Centar za mlade ''Kvart'' poziva mlade ljude iz Prijedora i okoline da se pridruže studijskoj posjeti Spomen području i Memorijalnom centru ''Jasenovac''. 
Posjeta je planirana u subotu 26. maja! Vrijeme polaska je taj dan u 9 časova. Svi/e zaniteresovani/e za posjetu mogu pisati na mail: czmkvart@gmail.com
Troškove prevoza, hrane i osvježenja pokriva organizator.

Detaljnije informacije šaljemo nakon vaše prijave!

Srdačno,
CZM ''Kvart''


Poziv za učešće na aktivnosti naziva ''Mala škola tranzicione pravde''

Centar za mlade ''Kvart'' poziva mlade ljude iz Bosne i Hercegovine da se prijave za učešće na drugoj po redu  ''Maloj školi tranzicone pravde'' koja će biti realizovana u periodu od 23. do 25. februara 2018. godine u Prijedoru u prostorijama CZM ''Kvart''. Pravo na učešće imaju osobe starosti od 18 do 25 godina. Ukupan broj planiranih učesnika/ca je 10. Rok za prijave je 14. februar!
Učesnici/e kroz dvodnevnu radionicu imaće priliku da se upoznaju sa: osnovnim teoretskim konceptima tranzicione pravde, društvenim iskustvima prevazilaženja traumatične prošlosti, suočavanjem sa prošlošću te na koji način pojedinac/ka može da doprinese navedenim procesima.
Odabrani učesnici/e biće obavješteni/e do 19. februara!
Popunjen obrazac sa naznakom za ''Malu školu tranzicione pravde'' šaljite na slijedeću mail adresu: czmkvart@gmail.com 
Organizator pokriva troškove smještaja, hrane i prevoza.
Prijavni obrazac možete da nađete na ovo…