Skip to main content

Završen Q sport kamp na Tjentištu!

 


U sklopu projekta “Come together for higher chance of success” kojeg finansira Američka ambasada u Bosni i Hercegovini održan je Q sport kamp. Ova aktivnost je realizovana na Tjentištu u sklopu Nacionalnog parku Sutjeska od 24. do 27. septembra 2020. godine. Ovaj događaj je okupio 22 osobe iz LGBTI zajednice. Odabrani učesnici su došli iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine, dok je prioritet dat učesnicima iz sjevero-zapadnog dijela države.

Tokom nekoliko dana aktivnosti, učesnici i učesnice su imali priliku da posjete spomenik bitke na Sutjesci, koja se dogodila tokom Drugog svjetskog rata, da obiđu jezero Donje Bare, te je planiran izlet u prašumu Perićicu, ali zbog loših vremenskih prilika ova aktivnost bila je onemogućena. 

Ovo je bila prilika za mlade ljude da se bolje upoznaju između sebe, uživaju u prirodi, kao i da vide prirodne ljepote Nacionalnog parka Sutjeska, ali i da učestvuju u grupnim aktivnostima. Mnogo učesnika je izjavilo da je izlet na jezero Donje Bare bio najbolji dio Q sport kampa, ali takođe učesnici su uživali samo da budu u prirodi i na svježem planinskom vazduhu. Isto veče održana je projekcija filmova sa LGBTI temama, koji su imali za cilj osnaživanje i stvaranje osjećaja zajedništva u borbi za bolji položaj LGBTI osoba u BiH. 

Pored aktivnosti u prirodi održane su i sportske aktivnosti u zatvorenom prostoru, kao i niz radionica i diskusija na teme pola, roda, seksualne orijentacije i LGBTI aktivizma, ali i o mehanizmima suočavanja sa njihovom pozicijom u našem društvu.

Sve aktivnosti su realizovane sa poštovanjem mjera sigurnosti koje je prepisao krizni štab. Tokom aktivnosti u zatvorenom prostoru učesnici su poštovali pravila fizičke distance, nosili su maske i dezinfikovali ruke i prostor kada je za to postojala potreba.

Comments

Popular posts from this blog

POZIV ZA UČEŠĆE NA ANTIFAŠISTIČKOM KAMPU

  Centar za mlade Kvart organizuje   Antifašistički kamp   na Kozari i tim povodom poziva sve zainteresovane antifašistički orijentisane mlade osobe da se prijave. Kamp će se održati od  1. do 6. jula na Mrakovici (Kozara),  a pravo učešća imaju sve osobe iz  Bosne i Hercegovine  dobne starosti od  18 do 30 godina . Učesnice i učesnici će kroz šestodnevni program kampa proći mnogobrojne radionice, predavanja, obilaske spomenika, učestvovati u diskusijama, bolje će se upoznati sa političkom snagom antifašizma danas i ulogom mladih u revoluciji. Prijave možete slati na  czmkvart@gmail.com  do 23. juna 2021 . Odabrani učesnici i učesnice će biti obaviješteni najkasnije 48 časova nakon isteka roka za prijave. Troškove puta, smještaja i hrane snosi Centar za mlade Kvart. Takođe, organizator kampa će pratiti preporučene epidemiološke mjere i osigurati bezbjednost učesća na kampu, obezbijediti maske i sredstva za dezinfekciju, te će biti osiguran prostor za distancu i siguran rad. Očekujemo v

POZIV ZA UČEŠĆE NA ANTIFAŠISTIČKI KAMP

  Centar za mlade Kvart organizuje Antifašistički kamp na Kozari i tim povodom poziva sve zainteresovane antifašistički orijentisane mlade osobe da se prijave. Kamp će se održati od 6. do 11. novembra na Mrakovici (Kozara), a pravo učešća imaju sve osobe iz Bosne i Hercegovine i Srbije dobne starosti od 18 do 30 godina . Učesnice i učesnici će kroz šestodnevni program kampa proći mnogobrojne radionice, predavanja, obilaske spomenika, učestvovati u diskusijama, pripremati uličnu akciju, bolje će se upoznati sa političkom snagom antifašizma danas i ulogom mladih u revoluciji. Prijave možete slati na czmkvart@gmail.com do 30. oktobra 2020. Odabrani učesnici i učesnice će biti obaviješteni 24 časa nakon isteka roka za prijave. Troškove puta, smještaja i hrane snosi Centar za mlade Kvart. Takođe, organizator kampa će pratiti preporučene epidemiološke mjere i osigurati bezbjednost učesća na kampu, obezbijediti maske i sredstva za dezinfekciju, te će biti osiguran prostor za distancu i sig

Nagradni konkurs: Da li su ljudska prava samo slovo na papiru?

  Jedan od prvih članova deklaracije o ljudskim pravima glasi: Svakome pripadaju sva prava i slobode utvrđene u ovoj Deklaraciji bez razlike bilo koje vrste kao što je rasa, boja kože, pol, jezik, vjeroispovijest, seksualno opredjeljenje, politično ili drugo mišljenje, nacionalno ili društveno porijeklo, imovina, rođenje ili drugi statusi. Takođe, ne smije se praviti nikakva razlika na osnovu političkog, pravnog ili međunarodnog statusa zemlje ili područja kom neka osoba pripada, bilo da je to područje nezavisno, pod starateljstvom ili mu je na neki drugi način ograničen suverenitet.   Ključne vrijednosti ljudskih prava su: -ljudsko dostojanstvo -jednakost -sloboda -poštovanje -nediskriminacija -tolerancija -pravda -odgovornost   Iako su ove vrijednosti univerzalne ili bi trebalo da budu, u Bosni i Hercegovini se građani i građanke svakodnevno susreću sa oduzimanjem dostojanstva i osnovnih ljudskih prava. Pravda je teško dostižna ili je nepostojeća, a osobe i instituc