Skip to main content

U Prijedoru obilježen Međunarodni dan sjećanja na Holokaust

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, u Prijedoru je u ponedjeljak naveče organizovana tribina na kojoj se govorilo o važnosti sjećanja.
Na tribini se diskutovalo o temi “Zašto je bitno sjećati se prošlosti”, što ima posebno značenje za grad u kojem su počinjeni teški zločini nad civilnim stanovništvom za vrijeme drugog svjetskog rata, te tokom sukoba 90-tih godina prošlog vijeka.

Na tribini su govorili kulturolog iz Banjaluke Srđan Šušnica, novinarka Gordana Katana i Nikola Kuridža, aktivista iz Prijedora. U izlaganju o nacističkim zločinima, panelisti su poseban akcent stavili na problem selektivnog pamćenja i problemu učenja iz prošlosti. Osvrćući se na nacistički plan istrebljenja Jevreja, Srđan Šušnica je postavio pitanje "da li se sjećanjem na Holokaust sjećamo samo nedjela, zla tog projekta, ili se trebamo sjećati i odsustva ljudskosti, humanosti, kao i onih izbrisanih, odnosno, onog što je moglo postojati, a nije?”

Važnost sjećanja potrvđuje i Rezolucija UN o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta. Naime, Generalna skupština Ujedinjenih nacija 2005. godine donijela je zvaničnu Rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta. Odluka je donesena da taj datum bude 27.januar, dan kada su sovjetski vojnici oslobodili preživjele zatvorenike logora smrti Auschwitz – koji je simbol holokausta i stradanja civila. Donošenjem zvanične Rezolucije sjećanja na žrtve holokausta i prihvatanjem Rezolucije protiv negiranja holokausta kao istorijske činjenice, UN su obavezale svoje članice da aktivno djeluju na obrazovanju i prevenciji genocida u budućnosti.


Bosna i Hercegovina, kao članica UN, takođe je usvojila obavezu da obilježava taj datum i djeluje na polju prevencije genocida. U BiH još uvijek ne postoji zakon koji osuđuje negiranje zločina, koji su utvrđeni van razumne sumnje na međunarodnim i lokalnim sudovima.

Pred punom salom Prijedorčana i Prijedorčanki, panelisti su zaključili da je pred nama dug i težak put ka suočavanju sa prošlošću, te da su upravo ovakva obilježavanja i diskusije veoma važni, kako bi se gradilo suosjećanje prema žrtvama projekata uništenja drugih i drugačijih. Citirajući Jakoba Fincija, Gordana Katana je svoje izlaganje zaključila porukom “da smo zaista loši učenici istorije.”


Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta u Prijedoru organizovali su Centar za Mlade “KVART” i Udruženje PrijedorčankiIZVOR.

Comments

Popular posts from this blog

POZIV ZA UČEŠĆE NA REGIONALNOM KAMPU "Kozarac 2019"

Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH (YIHR BiH) i Centar za mlade  ”Kvart” iz Prijedora vas pozivaju na deseti regionalni kamp  ”KOZARAC 2019″.
Zadovoljstvo nam je pozvati vas na deseti  regionali kamp ”Kozarac 2019” koji okuplja mlade osobe iz regiona i cijele BiH. Na kamp se mogu prijaviti osobe starosti od 16 do 26 godina. Namjera kampa je pokretanje dijaloga o temama ratne prošlosti BiH i regiona među mladim osobama ali i propitivanje načina na koji se pojedinačno a i kolektivno sjećamo pomenutih dešavanja i na koji način obilježavamo mjesta stradanja. Osim toga upoznavanje, druženje i povezivanje mladih je bitan aspekt ovog događaja. Šestodnevni program kroz pomenute teme realizovati ćemo posjetama mjesta stradanja ali i kroz interaktive razgovore sa aktivistima/kinjama iz naše zemlje i regiona.

Lokacija : Kozarac, Prijedor, BiH.
Period: Od 28. juna do 03. jula  2019. godine.

Prijave za učešće slati do 15. juna 2019. godine na mail: kampkozarac2019@gmail.com!
Prijavljenim učesnic…

Poziv za prijavu na "Malu školu kritičkog propitivanja prošlosti".

Da li vjerujete svemu što učite u školi?  Zanima li vas i druga strana prošlosti? Koliko vas je
obrazovanje podsticalo na kritičko mišljenje i kako politika utiče na to što učite?
Ukoliko želite da propitate ova pitanja, prijavite se za učešće u trećoj po redu "Maloj školi kritičkog propitivanja prošlosti" koja će se održati od 22. - 24. februara 2019. godine. Pravo na učešće imaju osobe starosti od 18 do 26 godina.Ukupan broj planiranih učesnika/ca je 10. 
Krajnji rok za prijave: 17.02.2019. do 18:00.
"Malu školu  kritičkog propitivanja prošlosti" organizuje Centra za mlade "Kvart" uz podršku  National Endowment for Democracy.   Učesnici/ce će kroz dvodnevnu radionicu imati priliku da se upoznaju sa osnovnim teorijskim konceptima tranzicione pravde, društvenim iskustvima prevazilaženja traumatične prošlosti, razvijanjem kritičkog razmišljanja prema društveno-političkim dešavanjima u prošlosti te kako pojedinac/ka mogu da doprinesu navedenim procesima. 
Od…

Poziv za učešće u studijskoj posjeti Vukovaru

Centar za mlade ''Kvart'' poziva mlade ljude iz Prijedora i okoline da se pridruže studijskoj posjeti Vukovaru.  
Posjeta je planirana za 22. i 23. mart! Vrijeme polaska je 22. marta u 14 časova sa planiranim noćenjem u Vukovaru. Povratak je planiran u subotu, 23. marta u poslijepodnevnim časovima. 
Svi/e zaniteresovani/e za posjetu mogu pisati na mail: czmkvart@gmail.com sa naznakom "Studijska posjeta Vukovaru"
Troškove prevoza, noćenja, hrane i osvježenja pokriva Centar za mlade Kvart.
Detaljnije informacije i program šaljemo nakon vaše prijave!
Srdačno,
CZM ''Kvart''