Skip to main content

U Prijedoru obilježen Međunarodni dan sjećanja na Holokaust

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, u Prijedoru je u ponedjeljak naveče organizovana tribina na kojoj se govorilo o važnosti sjećanja.
Na tribini se diskutovalo o temi “Zašto je bitno sjećati se prošlosti”, što ima posebno značenje za grad u kojem su počinjeni teški zločini nad civilnim stanovništvom za vrijeme drugog svjetskog rata, te tokom sukoba 90-tih godina prošlog vijeka.

Na tribini su govorili kulturolog iz Banjaluke Srđan Šušnica, novinarka Gordana Katana i Nikola Kuridža, aktivista iz Prijedora. U izlaganju o nacističkim zločinima, panelisti su poseban akcent stavili na problem selektivnog pamćenja i problemu učenja iz prošlosti. Osvrćući se na nacistički plan istrebljenja Jevreja, Srđan Šušnica je postavio pitanje "da li se sjećanjem na Holokaust sjećamo samo nedjela, zla tog projekta, ili se trebamo sjećati i odsustva ljudskosti, humanosti, kao i onih izbrisanih, odnosno, onog što je moglo postojati, a nije?”

Važnost sjećanja potrvđuje i Rezolucija UN o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta. Naime, Generalna skupština Ujedinjenih nacija 2005. godine donijela je zvaničnu Rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta. Odluka je donesena da taj datum bude 27.januar, dan kada su sovjetski vojnici oslobodili preživjele zatvorenike logora smrti Auschwitz – koji je simbol holokausta i stradanja civila. Donošenjem zvanične Rezolucije sjećanja na žrtve holokausta i prihvatanjem Rezolucije protiv negiranja holokausta kao istorijske činjenice, UN su obavezale svoje članice da aktivno djeluju na obrazovanju i prevenciji genocida u budućnosti.


Bosna i Hercegovina, kao članica UN, takođe je usvojila obavezu da obilježava taj datum i djeluje na polju prevencije genocida. U BiH još uvijek ne postoji zakon koji osuđuje negiranje zločina, koji su utvrđeni van razumne sumnje na međunarodnim i lokalnim sudovima.

Pred punom salom Prijedorčana i Prijedorčanki, panelisti su zaključili da je pred nama dug i težak put ka suočavanju sa prošlošću, te da su upravo ovakva obilježavanja i diskusije veoma važni, kako bi se gradilo suosjećanje prema žrtvama projekata uništenja drugih i drugačijih. Citirajući Jakoba Fincija, Gordana Katana je svoje izlaganje zaključila porukom “da smo zaista loši učenici istorije.”


Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta u Prijedoru organizovali su Centar za Mlade “KVART” i Udruženje PrijedorčankiIZVOR.

Comments

Popular posts from this blog

POZIV ZA UČEŠĆE NA ANTIFAŠISTIČKOM KAMPU

  Centar za mlade Kvart organizuje   Antifašistički kamp   na Kozari i tim povodom poziva sve zainteresovane antifašistički orijentisane mlade osobe da se prijave. Kamp će se održati od  1. do 6. jula na Mrakovici (Kozara),  a pravo učešća imaju sve osobe iz  Bosne i Hercegovine  dobne starosti od  18 do 30 godina . Učesnice i učesnici će kroz šestodnevni program kampa proći mnogobrojne radionice, predavanja, obilaske spomenika, učestvovati u diskusijama, bolje će se upoznati sa političkom snagom antifašizma danas i ulogom mladih u revoluciji. Prijave možete slati na  czmkvart@gmail.com  do 23. juna 2021 . Odabrani učesnici i učesnice će biti obaviješteni najkasnije 48 časova nakon isteka roka za prijave. Troškove puta, smještaja i hrane snosi Centar za mlade Kvart. Takođe, organizator kampa će pratiti preporučene epidemiološke mjere i osigurati bezbjednost učesća na kampu, obezbijediti maske i sredstva za dezinfekciju, te će biti osiguran prostor za distancu i siguran rad. Očekujemo v

POZIV ZA UČEŠĆE NA ANTIFAŠISTIČKI KAMP

  Centar za mlade Kvart organizuje Antifašistički kamp na Kozari i tim povodom poziva sve zainteresovane antifašistički orijentisane mlade osobe da se prijave. Kamp će se održati od 6. do 11. novembra na Mrakovici (Kozara), a pravo učešća imaju sve osobe iz Bosne i Hercegovine i Srbije dobne starosti od 18 do 30 godina . Učesnice i učesnici će kroz šestodnevni program kampa proći mnogobrojne radionice, predavanja, obilaske spomenika, učestvovati u diskusijama, pripremati uličnu akciju, bolje će se upoznati sa političkom snagom antifašizma danas i ulogom mladih u revoluciji. Prijave možete slati na czmkvart@gmail.com do 30. oktobra 2020. Odabrani učesnici i učesnice će biti obaviješteni 24 časa nakon isteka roka za prijave. Troškove puta, smještaja i hrane snosi Centar za mlade Kvart. Takođe, organizator kampa će pratiti preporučene epidemiološke mjere i osigurati bezbjednost učesća na kampu, obezbijediti maske i sredstva za dezinfekciju, te će biti osiguran prostor za distancu i sig

Nagradni konkurs: Da li su ljudska prava samo slovo na papiru?

  Jedan od prvih članova deklaracije o ljudskim pravima glasi: Svakome pripadaju sva prava i slobode utvrđene u ovoj Deklaraciji bez razlike bilo koje vrste kao što je rasa, boja kože, pol, jezik, vjeroispovijest, seksualno opredjeljenje, politično ili drugo mišljenje, nacionalno ili društveno porijeklo, imovina, rođenje ili drugi statusi. Takođe, ne smije se praviti nikakva razlika na osnovu političkog, pravnog ili međunarodnog statusa zemlje ili područja kom neka osoba pripada, bilo da je to područje nezavisno, pod starateljstvom ili mu je na neki drugi način ograničen suverenitet.   Ključne vrijednosti ljudskih prava su: -ljudsko dostojanstvo -jednakost -sloboda -poštovanje -nediskriminacija -tolerancija -pravda -odgovornost   Iako su ove vrijednosti univerzalne ili bi trebalo da budu, u Bosni i Hercegovini se građani i građanke svakodnevno susreću sa oduzimanjem dostojanstva i osnovnih ljudskih prava. Pravda je teško dostižna ili je nepostojeća, a osobe i instituc