Skip to main content

Smrt fašizmu, sloboda narodu!

U oktobru 1938. godine 15 000 Jevreja poljskog porijekla protjerano je iz Njemačke i iskrcano na poljskoj granici. Antisemitska poljska vlada odbila ih je primiti.
9. novembra svake godine obilježava se Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma. Ovaj datum je značajan jer je u noći između 9. i 10. novembra 1938. godine nacistička Njemačka počela genocid nad jevrejskim narodom. Opljačkani su jevrejski domovi, trgovine, gradovi i sela. Zbog količine razbijenog stakla tokom ove noći ista je nazvana ”Kristalna noć” (Kristalnacht). Tokom ove noći ubijeno je više od 90 Jevreja, spaljeno 177 sinagoga. Oko 30 000 Jevreja je uhapšeno i odvedeno u koncentracione logore.
Nakon ovoga počeo je projekat progona svih ”neprijatelja njemačke države”. Progonjeni/e i ubijani/e su Jevreji, Romi, homoseksualci, kriminalci, ljudi sa poteškoćama u razvoju, politički disidenti/kinje, komunisti/kinje, socijalisti/kinje, španske republikanske izbjeglice. U suštini progonjeni/e su svi/e koji/e se nisu uklapali/e u ideju arijevskog njemačkog društva.
Današnja akcija je samo jedan u nizu napora Centra za mlade KVART Prijedor da u javnom prostoru ponosno i revnosno promovišu antifašističke vrijednosti i naslijeđe, te ukažu na značaj antifašističke borbe u vremenu kada se sve češće negiraju istorijske činjenice, aktuelni su revizionizam i zloupotreba antifašizama u promociji etnonacionalnih retorika politčkih lidera u Bosni i Hercegovini, a i šire.


Branko Ćulibrk, izvršni direktor Centra za mlade KVART iz Prijedora je naglasio da antifašistička borba nije samo dio istorije kada se borba vodila protiv okupatora, ona je godinama njegovana i slavljena kao odraz snažnog otpora protiv nepravde koja je učinjena mnogima i nakon Drugog svjetskog rata. „Fašizam je tokom godina mutirao, transformisao se i dobio obrise različitih razmjera koji je nažalost zahvatio i naše društvo. Na nama je da ga prepoznamo te hrabro i istrajno, ali prije svega solidarno, potiskujemo iz našeg društva. Naša moralna dužnost je da tekovine antifašizma slavimo i promovišemo njegove vrijednosti kako bismo živjeli pravednije i slobodnije živote, posebno u vremenu kada fašizam leti visoko na krilima mutiranih ideologija, ksenofobije, brutalnog kapitalizma i sličnih pojednostavljenih koncepata koji mobilišu mase kroz dobro razvijene mehanizme propagande.“
Borba protiv fašizma danas se ne smije zadržavati samo na održavanju sjećanja na slavnu, ali i tragičnu prošlost naših krajeva, već mora podrzumijevati borbu protiv sve većih socijalnih i klasnih razlika, ali i solidarnost sa svim potlačenima i borbu protiv privilegovanih.
„Zato danas stojimo uz sve neprivilegovane pripadnike i pripadnice našeg društva. Posebno mi iz Prijedora imamo obavezu prema Mladenu Stojanoviću, Muharemu Suljanoviću, Miri Cikoti, Esadu Midžiću i hiljadama drugih naših predaka da ne dopustimo da iznevjerimo njihove ideale za koje su dali život. Antifašistička borba i solidarnost su ključne u stremljenju ka razbijanju jednoumlja, ravnodušnosti i apatije okruženja u kojem živimo.“ dodao je Ćulibrk.
Smrt fašizmu, sloboda narodu!
Zamisli.ba

Comments

Popular posts from this blog

POZIV ZA UČEŠĆE NA REGIONALNOM KAMPU "Kozarac 2019"

Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH (YIHR BiH) i Centar za mlade  ”Kvart” iz Prijedora vas pozivaju na deseti regionalni kamp  ”KOZARAC 2019″.
Zadovoljstvo nam je pozvati vas na deseti  regionali kamp ”Kozarac 2019” koji okuplja mlade osobe iz regiona i cijele BiH. Na kamp se mogu prijaviti osobe starosti od 16 do 26 godina. Namjera kampa je pokretanje dijaloga o temama ratne prošlosti BiH i regiona među mladim osobama ali i propitivanje načina na koji se pojedinačno a i kolektivno sjećamo pomenutih dešavanja i na koji način obilježavamo mjesta stradanja. Osim toga upoznavanje, druženje i povezivanje mladih je bitan aspekt ovog događaja. Šestodnevni program kroz pomenute teme realizovati ćemo posjetama mjesta stradanja ali i kroz interaktive razgovore sa aktivistima/kinjama iz naše zemlje i regiona.

Lokacija : Kozarac, Prijedor, BiH.
Period: Od 28. juna do 03. jula  2019. godine.

Prijave za učešće slati do 15. juna 2019. godine na mail: kampkozarac2019@gmail.com!
Prijavljenim učesnic…

Poziv za prijavu na "Malu školu kritičkog propitivanja prošlosti".

Da li vjerujete svemu što učite u školi?  Zanima li vas i druga strana prošlosti? Koliko vas je
obrazovanje podsticalo na kritičko mišljenje i kako politika utiče na to što učite?
Ukoliko želite da propitate ova pitanja, prijavite se za učešće u trećoj po redu "Maloj školi kritičkog propitivanja prošlosti" koja će se održati od 22. - 24. februara 2019. godine. Pravo na učešće imaju osobe starosti od 18 do 26 godina.Ukupan broj planiranih učesnika/ca je 10. 
Krajnji rok za prijave: 17.02.2019. do 18:00.
"Malu školu  kritičkog propitivanja prošlosti" organizuje Centra za mlade "Kvart" uz podršku  National Endowment for Democracy.   Učesnici/ce će kroz dvodnevnu radionicu imati priliku da se upoznaju sa osnovnim teorijskim konceptima tranzicione pravde, društvenim iskustvima prevazilaženja traumatične prošlosti, razvijanjem kritičkog razmišljanja prema društveno-političkim dešavanjima u prošlosti te kako pojedinac/ka mogu da doprinesu navedenim procesima. 
Od…

Poziv za učešće u studijskoj posjeti Vukovaru

Centar za mlade ''Kvart'' poziva mlade ljude iz Prijedora i okoline da se pridruže studijskoj posjeti Vukovaru.  
Posjeta je planirana za 22. i 23. mart! Vrijeme polaska je 22. marta u 14 časova sa planiranim noćenjem u Vukovaru. Povratak je planiran u subotu, 23. marta u poslijepodnevnim časovima. 
Svi/e zaniteresovani/e za posjetu mogu pisati na mail: czmkvart@gmail.com sa naznakom "Studijska posjeta Vukovaru"
Troškove prevoza, noćenja, hrane i osvježenja pokriva Centar za mlade Kvart.
Detaljnije informacije i program šaljemo nakon vaše prijave!
Srdačno,
CZM ''Kvart''