Skip to main content

Uspješno realizovan peti Antifašistički kamp

Peti Antifašistički kamp koji organizuje Centar za mlade "KVART" održan je od 01.08.-06.082024. godine u Kozarcu, Prijedoru. Kamp je okupio 17 mladih osoba iz Bosne i Hercegovine i regije, odnosno iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske. 

Sociološkinja iz Beograda, Marijana Stojčić je bila sa nama tokom cijelog kampa, te je održala mladima predavanja na temu "Uvod u antifašizam i fašizam" sa kojim smo otvorili peti Antifašistički kamp. Naša Marijana se potrudila da svima predstavi i objasni osnovne principe, teme, kao i istoriju fašizma, kao i antifašizma. 


Nakon uvodnog predavanja, rad smo nastavili sa mladim filozofom iz Banja Luke, Nemanjom Tubonjićem koji je održao interaktivno predavanje na temu "Uloga mladih u revoluciji", te su učesnici bili veoma zadovoljni kako su svi bili uključeni u predavanje, te su dosta naučili iz istog. Prvi dan smo kompletirali sa istorijskim časom sa kustoskinjom muzeja na Kozari, te nakon predavanja obišli muzej. Nakon svakog radnog dana održavane su refleksije kako bi učesnici_e mogli da kažu šta im se dopalo, šta nije, kao i sugestije za nastavak rada.


Drugi dan kampa smo proveli na izletu, odnosno u predavanjima na terenu. Dan smo započeli sa predavanjem o "Prvoj partizanskoj avijaciji" koji je održao bivši pilot Nebojša Nožinić na aerodromu u Prijedoru. Pričao je o narodnim herojima Rudi Čajevcu, Franji Kluzu i Miši Jazbecu, o njihovoj borbi i doprinosu u NOB. Učesnici_e su se takođe mnogo raspitivali o samoj istoriji aero kluba u Prijedoru, kao i sa načinom rada u današnjem vremenu, te su neki i ocijenili ovo predavanje i obilazak kao najinteresantnije na Antifašističkom kampu. Dan smo nastavili na Šušnjaru i Korčanici, gdje je Edin Ramulić održao predavanje o spomenicima, istoriji i značaju tih mjesta, ali i o tragičnoj sudbini koja ih je zadesila, a čemu su učesnici i učesnici bili svjedoci. 


Treći dan smo započeli sa predavanjem Marijane Stojčić na temu "Istorijski revizionizam i njegove posljedice" gdje je zajedno sa učesnicima napravila interaktivno predavanje koje je svima bilo zanimljivo i gdje su kako kažu mnogo toga naučili. Nakon ovog uvoda u dan, naredna je bila radionica sa Sennom Šimek iz YIHR Hrvatska na temu "Savremeni talas fašizma u Evropi i svijetu", gdje su učesnici_e radili u grupama i sami došli do zaključka na mnoga pitanja koja su precizirana na početku radionice. Mnogo učesnika_ca je ovu radionicu ocijenilo najinteresantnijom na Antifašističkom kampu.
Ovaj dan je završen sa predavanjem na temu "Odbrana r(ij)eka Balkana" gdje su nam predavačice bile Azra i Sara iz  Fondacija Atelje za društvene promjene-ACT na kojem su predstavile temu zajedništva kroz udruženu borbu aktivista i aktivistica iz cijelog Balkana. 


Prvo predavanje posljednjeg radnog dana Antifašističkom kampa smo započeki sa predavanjem Irene Pejić na temu "Politička snaga antifašizma danas" gdje je predavačica uvela učesnike_ce u značaj ove teme, kao i njenu realnost. Nakon ovoga učesnici su slušali predavanja na temu "AFŽ- heroine, ratnice i borkinje", kao i na temu "Antifašizam u umjetnosti" koje im je održala umjetnica Adela Jušić. Nakon ovog predavanja smo završili refleksije za taj dan i učesnici_e su imali slobodno poslijepodne koje su proveli kako su željeli. Program Antifašističkog kampa je završen sa alternativnom komemoracijom pod nazivom "Noć u Trnopolju" koje svake godine organizuje Centar za mlade KVART u saradnji sa Fridrih Ebert Stiftungom. Tu su mogli da se upoznaju sa temama sa kojima se ranije većinski nisu susretali, te su izjavili da im je bilo veoma interesantno da učestvuju na događaju ovakvog tipa. 

 

Comments

Popular posts from this blog

Pogled na prošlost i njeno suočavanje iz ugla jednog srednjoškolca

  Šta je to prošlost? Za nekoga su to lijepe uspomene iz djetinjstva i mladosti, a nekome - prošlost predstavlja bol, strah i oslikava zaobilaznu temu. Može li se reći da je prošlost u stvari nešto što je prošlo? Šta ako nije prošlo? U takvim situacijama se bude različita pitanja. Nekada davno, prema onome što učimo iz historije, Balkan je bio mjesto gdje su se odvijali jako važni događaji. Ono što je nama najzanimljivije jeste Drugi svjetski rat. Drugi svjetski rat donio je nesreću i negativne posljedice u svim krajevima. Kod nas je situacija bila specifična. Ljudi različitih nacionalnih ili vjerskih pripadnosti morali su birati svoju (ponekada i tuđu) stranu. Na jednoj strani, u Drugom svjetskom ratu bili su Sile osovine (Nacistička Njemačka, Fašistička Italija, Militaristički Japan, njihovi protektorati i marionetske države). Na drugoj, prema mnogima onoj boljoj strani bili su – Saveznici (Velika Britanija, Francuska, kasnije Sjedinjenje Američke države i Sovjetski savez, dr

Poziv za studijsku posjetu "Put sjećanja na djecu stradalu u ratu"

Centar za mlade "KVART" organizuje s tudijsku posjetu   "Put sjećanja na djecu stradalu u ratu" u svrhu memoralizacije stradanja djece u ratu u Bosni i Hercegovini od 1992-1995. godine. Studijska posjeta će se održati od 13.05.2024 - 18.05.2024 . Studijska posjeta će početi u Prijedoru, 13.05.2024., a nastaviće će u Banjoj Luci, Maglaju, Sarajevu, Konjicu i Vitezu gdje ćemo posjetiti spomenike za ubijenu djecu, ali i predstavnike inicijativa koje se bave memoralizacijom stradanja djece. Noćenja su organizovana u Prijedoru, Vitezu i Sarajevu, s tim da ćemo ostale lokacije posjetiti u vidu dnevnih izleta. Prijave su otvorene za sve mlade zainteresovane osobe od 18-30 godina starosti iz Bosne i Hercegovine , a i regiona ( Srbija, Crna Gora, Hrvatska ). Prijave su otvorene do 07.05.2024 godine. Troškove putovanja, smještaja i hrane snosi Centar za mlade Kvart. Prijaviti se možete putem ovog linka.

Poziv na učešće na petom Antifašističkom kampu

Centar za mlade KVART organizuje peti Antifašistički kamp u Kozarcu, Prijedoru i ovom prilikom pozivamo sve antifašistički orijentisane mlade osobe da se prijave. Kamp će se održati od 01.08.2024.-06.08.2024. u Kozarcu, Prijedoru, a pravo na učešće imaju sve osobe iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore od 18 do 30 godina. Učesnici i učesnice će kroz šestodnevni program imati priliku da slušaju predavanja o Antifašizmu i fašizmu, istorijskom revizionizmu i njegovim posljedicama, političkoj snagi antifašizma danas, kao i novom talasu fašizma u Evropi i svijetu. Pored predavanja i radionica, učesnici i učesnice će imati priliku da posjete spomenike i da čuju o tim mjestima i njihovom značaju. Prijave su otvorene do 26.07.2024., te će odabrani učesnici biti obaviješteni 27.07. i 28.07.2024. Troškove puta, smještaja i hrane snosi Centar za mlade KVART.  Formular za prijavu je na ovom linku  .  Radujemo se vašim prijavama! :)