Skip to main content

Obilježavanje godišnjice otkrivanja postojanja logora Trnopolje


I ove godine Prijedorčani i Kozarčani su obilježili postojanje koncentracionih logora na području Prijedora, tokom rata u BiH. U obilježavanju ove bolne i nedavne prošlosti, pridružili su im se i građani/ke iz raznih gradova BiH. Obilježavanje koje se trebalo održati na autentičnom prostoru bivšeg logora Trnopolje, gdje je bio planiran cjelovečernji program na otvorenom, je pomjereno u hotel Prijedor zbog vremenskih nepogoda.


U okviru programa dodijeljena je treća po redu Međunarodna nagradu za borbu protiv poricanja genocida, hrvatskom reditelju Oliveru Frljiću, za njegov pristup i angažman u borbi protiv zaborava i revizije nedavne istorije, odnosno zbog njegove beskompromisne i nepokolebljive ustrajnosti da svojim radom vraća ljudskost u svima nama. U obrazloženju nagrade navodi se da je Frljić "personifikacija umjetnika koji je svjestan gdje živi i sa kakvim se problemima suočava društvo u kojem živi." Nagradu su uručili predstavnici udruženja prijedorčanki “IZVOR”.


Takođe, predstavljenja je publikacija “Mladi i mirovni rad u BiH” prof. dr Ismeta Sejfije u izdanju fondacije Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), te održan panel na temu “Novi pristupi suočavanju s prošlošću, zašto i kako”, na kojem su učestvovali Oliver Frljić, te Dragan Bursać, kolumnista iz Banja Luke i Nidžara Ahmetašević, novinarka Slobodne Bosne iz Sarajeva. Na panelu je otvorena diskusija o potrebi pronalaženja novih pristupa pomirenja sa prošlošću, kako bi se rasteretile buduće generacije. "Trenutno živimo u vremenu  nepomirljivih narativa, zbog kojih se održava atmosfera nepovjerenja i tenzija medju narodima. Pobornik sam suočavanja – ljudi nisu kolektivno krivi, ali se moraju kolektivno suočiti", izjavio je Dragan Bursać prilikom otvaranja panela.

  

"Pitanje koje si postavljam često je 'ko je pobijedio u ratu u Bosni?' Gledajući Prijedor uviđam koliko je sve potisnuto, kao da se rat samo preselio na neku mentalnu sferu. Rat je nastavak politike drugim sredstvima, on još nije završen, ubijanje se nastavlja, jer socijalna politika ubija ljude na kapaljku", izjavio je Oliver Frljić.

U vremenu kada političke partije iskorištavaju tenzije među narodima za svoje ciljeve, odnosno ostanak na vlasti, ovakvi inkluzivni razgovori i obilježavanja su veoma važna za zdraviju budućnost BiH. Zločini nad civilima ne smiju biti izmanipulisani kroz političku prizmu, nego svi zajedno moraju pronaći način da prevaziđu kolektivizam i poricanje zločina, kako bismo mogli zajedno živjeti na ovim prostorima, bez diskriminacije i straha.


Večerašnji program organizovali su Centar za mlade “KVART” Prijedor i “Optimisti 2004” Kozarac, u saradnji sa Udruženjem Prijedorčanki “IZVOR” uz podršku fondacije Friedrich-Ebert-Stiftung (FES).Album sa fotografijama može pogledati OVDJE.


Comments

Popular posts from this blog

POZIV ZA UČEŠĆE NA ANTIFAŠISTIČKOM KAMPU

  Centar za mlade Kvart organizuje   Antifašistički kamp   na Kozari i tim povodom poziva sve zainteresovane antifašistički orijentisane mlade osobe da se prijave. Kamp će se održati od  1. do 6. jula na Mrakovici (Kozara),  a pravo učešća imaju sve osobe iz  Bosne i Hercegovine  dobne starosti od  18 do 30 godina . Učesnice i učesnici će kroz šestodnevni program kampa proći mnogobrojne radionice, predavanja, obilaske spomenika, učestvovati u diskusijama, bolje će se upoznati sa političkom snagom antifašizma danas i ulogom mladih u revoluciji. Prijave možete slati na  czmkvart@gmail.com  do 23. juna 2021 . Odabrani učesnici i učesnice će biti obaviješteni najkasnije 48 časova nakon isteka roka za prijave. Troškove puta, smještaja i hrane snosi Centar za mlade Kvart. Takođe, organizator kampa će pratiti preporučene epidemiološke mjere i osigurati bezbjednost učesća na kampu, obezbijediti maske i sredstva za dezinfekciju, te će biti osiguran prostor za distancu i siguran rad. Očekujemo v

POZIV ZA UČEŠĆE NA ANTIFAŠISTIČKI KAMP

  Centar za mlade Kvart organizuje Antifašistički kamp na Kozari i tim povodom poziva sve zainteresovane antifašistički orijentisane mlade osobe da se prijave. Kamp će se održati od 6. do 11. novembra na Mrakovici (Kozara), a pravo učešća imaju sve osobe iz Bosne i Hercegovine i Srbije dobne starosti od 18 do 30 godina . Učesnice i učesnici će kroz šestodnevni program kampa proći mnogobrojne radionice, predavanja, obilaske spomenika, učestvovati u diskusijama, pripremati uličnu akciju, bolje će se upoznati sa političkom snagom antifašizma danas i ulogom mladih u revoluciji. Prijave možete slati na czmkvart@gmail.com do 30. oktobra 2020. Odabrani učesnici i učesnice će biti obaviješteni 24 časa nakon isteka roka za prijave. Troškove puta, smještaja i hrane snosi Centar za mlade Kvart. Takođe, organizator kampa će pratiti preporučene epidemiološke mjere i osigurati bezbjednost učesća na kampu, obezbijediti maske i sredstva za dezinfekciju, te će biti osiguran prostor za distancu i sig

Nagradni konkurs: Da li su ljudska prava samo slovo na papiru?

  Jedan od prvih članova deklaracije o ljudskim pravima glasi: Svakome pripadaju sva prava i slobode utvrđene u ovoj Deklaraciji bez razlike bilo koje vrste kao što je rasa, boja kože, pol, jezik, vjeroispovijest, seksualno opredjeljenje, politično ili drugo mišljenje, nacionalno ili društveno porijeklo, imovina, rođenje ili drugi statusi. Takođe, ne smije se praviti nikakva razlika na osnovu političkog, pravnog ili međunarodnog statusa zemlje ili područja kom neka osoba pripada, bilo da je to područje nezavisno, pod starateljstvom ili mu je na neki drugi način ograničen suverenitet.   Ključne vrijednosti ljudskih prava su: -ljudsko dostojanstvo -jednakost -sloboda -poštovanje -nediskriminacija -tolerancija -pravda -odgovornost   Iako su ove vrijednosti univerzalne ili bi trebalo da budu, u Bosni i Hercegovini se građani i građanke svakodnevno susreću sa oduzimanjem dostojanstva i osnovnih ljudskih prava. Pravda je teško dostižna ili je nepostojeća, a osobe i instituc