Skip to main content

Obilježavanje godišnjice otkrivanja postojanja logora Trnopolje


I ove godine Prijedorčani i Kozarčani su obilježili postojanje koncentracionih logora na području Prijedora, tokom rata u BiH. U obilježavanju ove bolne i nedavne prošlosti, pridružili su im se i građani/ke iz raznih gradova BiH. Obilježavanje koje se trebalo održati na autentičnom prostoru bivšeg logora Trnopolje, gdje je bio planiran cjelovečernji program na otvorenom, je pomjereno u hotel Prijedor zbog vremenskih nepogoda.


U okviru programa dodijeljena je treća po redu Međunarodna nagradu za borbu protiv poricanja genocida, hrvatskom reditelju Oliveru Frljiću, za njegov pristup i angažman u borbi protiv zaborava i revizije nedavne istorije, odnosno zbog njegove beskompromisne i nepokolebljive ustrajnosti da svojim radom vraća ljudskost u svima nama. U obrazloženju nagrade navodi se da je Frljić "personifikacija umjetnika koji je svjestan gdje živi i sa kakvim se problemima suočava društvo u kojem živi." Nagradu su uručili predstavnici udruženja prijedorčanki “IZVOR”.


Takođe, predstavljenja je publikacija “Mladi i mirovni rad u BiH” prof. dr Ismeta Sejfije u izdanju fondacije Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), te održan panel na temu “Novi pristupi suočavanju s prošlošću, zašto i kako”, na kojem su učestvovali Oliver Frljić, te Dragan Bursać, kolumnista iz Banja Luke i Nidžara Ahmetašević, novinarka Slobodne Bosne iz Sarajeva. Na panelu je otvorena diskusija o potrebi pronalaženja novih pristupa pomirenja sa prošlošću, kako bi se rasteretile buduće generacije. "Trenutno živimo u vremenu  nepomirljivih narativa, zbog kojih se održava atmosfera nepovjerenja i tenzija medju narodima. Pobornik sam suočavanja – ljudi nisu kolektivno krivi, ali se moraju kolektivno suočiti", izjavio je Dragan Bursać prilikom otvaranja panela.

  

"Pitanje koje si postavljam često je 'ko je pobijedio u ratu u Bosni?' Gledajući Prijedor uviđam koliko je sve potisnuto, kao da se rat samo preselio na neku mentalnu sferu. Rat je nastavak politike drugim sredstvima, on još nije završen, ubijanje se nastavlja, jer socijalna politika ubija ljude na kapaljku", izjavio je Oliver Frljić.

U vremenu kada političke partije iskorištavaju tenzije među narodima za svoje ciljeve, odnosno ostanak na vlasti, ovakvi inkluzivni razgovori i obilježavanja su veoma važna za zdraviju budućnost BiH. Zločini nad civilima ne smiju biti izmanipulisani kroz političku prizmu, nego svi zajedno moraju pronaći način da prevaziđu kolektivizam i poricanje zločina, kako bismo mogli zajedno živjeti na ovim prostorima, bez diskriminacije i straha.


Večerašnji program organizovali su Centar za mlade “KVART” Prijedor i “Optimisti 2004” Kozarac, u saradnji sa Udruženjem Prijedorčanki “IZVOR” uz podršku fondacije Friedrich-Ebert-Stiftung (FES).Album sa fotografijama može pogledati OVDJE.


Comments

Popular posts from this blog

POZIV ZA UČEŠĆE NA REGIONALNOM KAMPU ”Kozarac 2018”

POZIV ZA UČEŠĆE NA REGIONALNOM KAMPU ”Kozarac 2018” Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH (YIHR BiH) i Centar za mlade”Kvart” iz Prijedora vas pozivaju na deveti regionalni kamp”KOZARAC 2018″.
Zadovoljstvo nam je pozvati vas na devetiregionali kamp ”Kozarac 2018” koji okuplja mlade osobe iz regiona i cijele BiH. Na kamp se mogu prijaviti osobe starosti od 16 do 26 godina. Namjera kampa je pokretanje dijaloga o temama ratne prošlosti BiH i regiona među mladim osobama ali i propitivanje načina na koji se pojedinačno a i kolektivno sjećamo pomenutih dešavanja i na koji način obilježavamo mjesta stradanja. Osim toga upoznavanje, druženje i povezivanje mladih je bitan aspekt ovog događaja. Petodnevni program kroz pomenute teme realizovati ćemo posjetama mjesta stradanja ali i kroz interaktive razgovore sa aktivistima/kinjama iz naše zemlje i regiona.
Lokacija : Mrakovica, Kozara, BiH.
Period: Od 25. juna do 30. juna2018. godine.
Prijave za učešće slati do 10. juna 2018. godine na mail: kamp…

Poziv za učešće u studijskoj posjeti

Centar za mlade ''Kvart'' poziva mlade ljude iz Prijedora i okoline da se pridruže studijskoj posjeti Spomen području i Memorijalnom centru ''Jasenovac''. 
Posjeta je planirana u subotu 26. maja! Vrijeme polaska je taj dan u 9 časova. Svi/e zaniteresovani/e za posjetu mogu pisati na mail: czmkvart@gmail.com
Troškove prevoza, hrane i osvježenja pokriva organizator.

Detaljnije informacije šaljemo nakon vaše prijave!

Srdačno,
CZM ''Kvart''


Poziv za učešće na aktivnosti naziva ''Mala škola tranzicione pravde''

Centar za mlade ''Kvart'' poziva mlade ljude iz Bosne i Hercegovine da se prijave za učešće na drugoj po redu  ''Maloj školi tranzicone pravde'' koja će biti realizovana u periodu od 23. do 25. februara 2018. godine u Prijedoru u prostorijama CZM ''Kvart''. Pravo na učešće imaju osobe starosti od 18 do 25 godina. Ukupan broj planiranih učesnika/ca je 10. Rok za prijave je 14. februar!
Učesnici/e kroz dvodnevnu radionicu imaće priliku da se upoznaju sa: osnovnim teoretskim konceptima tranzicione pravde, društvenim iskustvima prevazilaženja traumatične prošlosti, suočavanjem sa prošlošću te na koji način pojedinac/ka može da doprinese navedenim procesima.
Odabrani učesnici/e biće obavješteni/e do 19. februara!
Popunjen obrazac sa naznakom za ''Malu školu tranzicione pravde'' šaljite na slijedeću mail adresu: czmkvart@gmail.com 
Organizator pokriva troškove smještaja, hrane i prevoza.
Prijavni obrazac možete da nađete na ovo…